Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu: Predĺži dodávky pomoci pre Sýriu

BR OSN
BR OSN (Zdroj: SITA/AP Photo/Bebeto Matthews)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) schválila v piatok rezolúciu, ktorá umožní pokračovať v dodávkach cezhraničnej humanitárnej pomoci pre Sýriu, no pod nátlakom Ruska program poskytujúci pomoc tejto vojnou spustošenej krajine drasticky obmedzila. Informovali o tom v noci na sobotu agentúry AFP a DPA.

Po sérií ústupkov západných krajín od decembra minulého roka za rezolúciu hlasovalo 11 z 15 členov BR OSN. Hlasovania sa zdržali Rusko, Čína, Spojené štáty a Británia. Rezolúcia ráta s predĺžením dodávok humanitárnej pomoci o šesť mesiacov a zrušením dvoch zo štyroch vstupných bodov na sýrske územie. Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová označila túto pomoc za "nedostatočnú".

Rezolúcia o cezhraničnej humanitárnej pomoci pre Sýriu, ktorá bola BR OSN prvýkrát prijatá jednomyseľne v roku 2014, umožňuje posielať humanitárnu pomoc miliónom sýrskych civilistov, ktorí sa nachádzajú v oblastiach prevažne ovládaných vzbúrencami bojujúcimi proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Moskva, spojenec Asada, tvrdí, že pomoc teraz poskytuje sýrska vláda, ktorá s cezhraničnými dodávkami nesúhlasí. Súčasný mandát OSN na koordináciu dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie zo štyroch pohraničných bodov v Turecku, Iraku a Jordánsku sa skončil v piatok.

Viac o téme: Humanitárna pomocRezolúciaOSNSýriaBezpečnostná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu