Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izraelská armáda vykonala nálet na infraštruktúru Hamasu v Pásme Gazy: Reagovala na zápalné balóny

Izrael vykonala nálet na infraštruktúru Hamasu v Pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Izrael vykonala nálet na infraštruktúru Hamasu v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/ AP Foto / Adel Hana)

JERUZALEM - Útočný vrtuľník izraelských ozbrojených síl zasiahol vo štvrtok v noci cieľ palestínskeho hnutia Hamas na severe Pásma Gazy. Armáda tak reagovala na zápalné balóny, ktoré v ten deň z územia vyslali do Izraela.

Nálet sa podľa armády zameral na "infraštruktúru používanú na podzemné aktivity". Správy z Gazy však tvrdia, že zasiahol otvorený priestor. Z oblasti nehlásia zranených. Izraelská polícia uviedla, že spomínané balóny dopadli v južnom Izraeli a na miesto prišli pyrotechnici. Podľa polície došlo aj k explózii, ale nikto sa nezranil.

Izrael vykonala nálet na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP Foto / Adel Hana)

Zápalné balóny a šarkany vysielali Palestínčania smerom na Izrael často počas masových demonštrácií, ktoré sa od roku 2018 konali vyše rok a pol pri hranici Pásma Gazy a Izraela. Na izraelskom území spôsobili požiare na veľkých plochách poľnohospodárskej pôdy. Palestínčania s nimi prestali pred pár mesiacmi, zatiaľ čo sa demonštrácie zmenšovali, aby dali priestor Izraelu a Hamasu priestor na uplatnenie neformálneho prímeria, ktoré sprostredkovali medzinárodní mediátori. Štvrtkové balóny zrejme odzrkadľujú nespokojnosť Hamasu s pomalým tempom úsilia v súvislosti s prímerím, ktorého cieľom je uvoľniť izraelskú blokádu Gazy výmenou za pokoj na hranici.

Viac o téme: NáletIzraelPásmo GazyHamasuZápalné balóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu