Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Od masakru v ostravskej nemocnici uplynul mesiac: Susedia matky útočníka prehovorili o jej smútku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Policie ČR)

OPAVA – Rodiny Vitáskových majú na malom cintoríne v Jilešoviciach na Opavsku tri náhrobky. Na žiadnom z nich však nemá meno Ctirad (†42), muž, ktorý presne pred mesiacom – 10. decembra – zastrelil v čakárni polikliniky ostravskej Fakultnej nemocnice sedem ľudí a potom spáchal samovraždu.

Masový vrah pochádzal podľa českého denníka iDnes z dedinky Jilešovice, jeho nešťastná matka tu stále žije. Obyvatelia Jilešovíc sa pokúšajú na vražednú tragédiu zabudnúť a už sa k nej nechcú vracať. „Prvých štrnásť dní po útoku to bolo všade. V krčme to hučalo ako v úli, všetci riešili, prečo to urobil a čo sa vlastne stalo. Ľudia sa o tom rozprávali aj na zastávkach,“ popisuje zamestnankyňa miestneho penziónu Kamenec a dodáva: „Potom akoby uťal. Ľudia sa už o tom vôbec nerozprávajú a ani nechcú. Je im ľúto najmä matky Ctirada, pre ktorú je to veľmi ťažké.“

Od masakru v ostravskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Policie ČR)

Matka šialeného strelca pritom musela prejsť najťažšou skúškou, ktorú môže žena urobiť – udať vlastné dieťa polícii. Práve k nej totiž po streľbe v nemocnici Ctirad Vitásek zamieril a všetko jej povedal. Po jeho odchode povedala policajtom, kam jej syn smeruje. Keď mu nad hlavou začal krúžiť policajný vrtuľník len pár kilometrov od domova, prestrelil si hlavu.

 „Je to hrozné, navyše to v ich rodine nie je jediná tragédia. Pred rokmi jej lupiči zastrelili len pár stoviek metrov od dediny najstaršího syna,“ popisuje ďalší sused. „Dodnes má pri ceste na mieste, kde ho zabili, pomníček,“ dodáva. „Pani Vitásková toho hrozného prežila veľa a nikto tu by jej to neželal. Nikto v dedine k nej necíti nijakú nenávisť. Je nám jej tu ľúto,“ dodáva súcitne.

Od masakru v ostravskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Policie ČR)
Vyšetrovanie brutálneho masakru môže pokračovať ešte niekoľko mesiacov. Ako najpravdepodobnejší motív pôsobí presvedčenie Ctirada Vitáska, že mal rakovinu a nikto ho nechcel liečiť.

 

Viac o téme: MatkaNemocnicaObeteSamovraždaPolícia OstravaŠialený strelec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu