Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Austrálii hrozí katastrofa: Vyhorené domy, tlejúce mŕtve zvieratá, vysoké teploty a nekonečný oheň

Požiare v Austrálii neutíchajú. Zobraziť galériu (6)
Požiare v Austrálii neutíchajú. (Zdroj: TASR/AP)

SYDNEY – Tragédia doteraz netušených rozmerov. Najhoršie požiare v histórii Austrálie sa už mesiac nedarí uhasiť. Situácia sa po dlhej a suchej zime príliš nezlepšuje, práve naopak. Hasiči i dobrovoľníci sú už na pokraji síl. A stále vzbĺkajú nové a nové požiariská...

Pred pár dňami v Austrálii spŕchlo, ale poriadny dážď, ktorý by si s ničivým ohňom vybavil účty, je stále v nedohľadne. Ľudia sú zúfalí najmä pre tisícky mŕtvych zvierat, ktorými je po požiaroch doslova posiata austrálska pôda.

Aj snímky z vesmíru ukazujú, že situácia je mimoriadne vážna. Pohľad na mŕtve zvieratá a vyhorené ľudské obydlia je tým najsmutnejším, čo austrálske požiare priniesli. Podľa odhadov zhorelo už zhruba 480 miliónov živočíchov, predovšetkým cicavce, vtáky a plazy. Medzi nimi bolo aj 30 percent celkovej tunajšej populácie medvedíkov koalovitých. Nešťastie neobišlo ani hmyz – cesty sú plné mŕtvych motýľov so zreteľne obhorenými krídlami.

Austrálii hrozí katastrofa: Vyhorené
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/B. P.)

Jedna z najzávažnejších situácií panuje na Ostrove klokanov. Ten bol prednedávnom vyhlásenou turistickou destináciou, z tamojších rezortov bol výhľad na voľne žijúce klokany, ktoré za ľuďmi chodili až do hotelových izieb. Dnes je však celá oblasť zrovnaná so zemou a všade ležia len obhorené zvyšky stromov, tony popola a opäť mŕtve zvieratá.

Zábery na šokujúci stav ostrova sa podarilo zhotoviť hotelierom z miestnej obce Batlow. Keď sa vracali domov, obloha bola celá sivá, nikde ani náznak zelene a na poliach, kde sa predtým pásli čriedy dobytka, ležali zuhoľnatené telá desiatok oviec. Požiar ich neušetril, nezostala na nich jediná stopa bielej vlny. Ohrady sú navyše poškodené, takže vidno, že sa vystrašené zvieratá snažili pred plameňmi uniknúť, ale nemohli.

Austrálii hrozí katastrofa: Vyhorené
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/B. P.)
Hrôzostrašný dojem z obce mal i kameraman americkej televízie ABC Matt Roberts. „Ranná jazda Batlowom bolo niečo vyslovene príšerné. Nikdy som nič podobného nevidel,“ napísal na twitteri. „Ospravedlňujem sa, že tie fotografie zdieľam, ale… úplne mi to zlomilo srdce. Najpríšernejšia vec v mojom živote. Musíme o tom hovoriť,“ dodal a zverejnil fotografiu obhorenej ovce, ktorú oheň zabil pri pokuse prekonať plot.

S koalami a klokanmi je to na Ostrove klokanov podobné. Záchranári sa im snažia pomôcť, ale často sa to pre dym nedá. Odhaduje sa, že iba tu ich zomreli tisícky. Keď sa však podarí nejakého zachrániť, vedia svoju vďačnosť patrične prejaviť – ako slávna klokanica Abigail, ktorá za svoju záchranu deň čo deň objíma svojich opatrovateľov. Mnohé vážne zranené zvieratá musia však veterinári usmrtiť, aby ukončili ich beznádejné utrpenie.

Austrálii hrozí katastrofa: Vyhorené
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/B. P.)
Požiar ohrozuje aj ľudí. V oblasti už zomrelo 23 osôb, 12 z toho len tento týždeň. Počet zničených domov dosahuje stovky. S plameňmi aktuálne bojuje 2 700 hasičov, okrem toho boli povolané tri tisícky príslušníkov armády. V pondelok tohto týždňa zaregistrovali úrady v štáte Nový Južný Wales 136 požiarov, z toho 69 stále nie je pod kontrolou.

Pretože stále kdesi šľahajú plamene a valí sa dym, obyvatelia v metropole Sydney sú nútení nosiť ochranné masky. Vláda musela uvoľniť ich núdzové zásoby, ľudia na sociálnych sieťach sa však sťažujú, že sa im príliš nedarí zohnať si ich – hoci kvalita vzduchu dosiahla na konci decembra jedenásťnásobok kritickej úrovne.

Austrálii hrozí katastrofa: Vyhorené
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/ B. P.)

Požiare sú také obrovské, že sú viditeľné z vesmíru. Dokazuje to vizualizácia vytvorená podľa satelitných snímok NASA. Ukazuje, ako je celá zem zahalená do oranžovej farby, doslova žeravie. V nasledujúcich dňoch to navyše nebude lepšie, austrálsky Meteorologický úrad (BoM) už avizoval, že oheň sa môže ešte zhoršiť, pretože v krajine stále panujú teploty nad 40 stupňov Celzia. Ľudia z postihnutých oblastí aspoň dostali výnimku, že môžu odovzdať zúčtovanie daní s dvojmesačným oneskorením. Aktuálne je najdôležitejšie zabezpečiť im podmienky na prežitie. Mnohí totiž stratili domovy a všetko v nich.

Viac o téme: HasičiPožiareOvceKoalyKlokanyAustráliaOheňOhradníky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu