Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Irán zaplatí vysokú cenu za útoky na americké objekty, tvrdí Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok pohrozil, že Irán bude niesť zodpovednosť obete útokov na akékoľvek americké objekty vo svete.

"Irán ponesie plnú zodpovednosť za mŕtvych alebo škody spôsobené v ktoromkoľvek z našich zariadení. Zaplatí za to veľmi VEĽKÚ CENU! Toto nie je varovanie, toto je hrozba," napísal podľa agentúry Reuters Trump na Twitteri niekoľko hodín po tom, čo demonštranti rozhnevaní americkými náletmi v Iraku zaútočili na kontrolné stanovište pri veľvyslanectve USA v Bagdade. 

Trump ďalej uviedol, že "veľvyslanectvo USA v Iraku je a bolo celé hodiny BEZPEČNÉ! Mnoho našich skvelých bojovníkov spolu s najsmrtiacejším vojenským vybavením na svete bolo okamžite vyslaných na miesto".

Iracký prezident Barham Sálih odsúdil pokus demonštrantov o preniknutie do areálu amerického veľvyslanectva v Bagdade s tým, že ide o porušenie záväzných medzinárodných dohôd na ochranu zahraničných misií, ktoré iracká vláda podpísala. Trump o útoku telefonicky hovoril aj s s irackým premiérom Ádilom Abdalom Mahdím.

Demonštranti v utorok zaútočili na komplex amerického veľvyslanectva v Bagdade po tom, čo americké sily uskutočnili v nedeľu nálety na pozície šiitskej militantnej organizácie Brigády Hizballáhu. Túto skupinu Washington obviňuje z piatkového útoku na severoirackú základňu, pri ktorom prišiel o život jeden Američan. 

Irán má v susednom Iraku veľký politický vplyv. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí však odmietol obvinenia, že Teherán je zodpovedný za násilné protesty pri veľvyslanectve. USA presunuli na ochranu veľvyslanectva desiatky príslušníkov námornej pechoty zo susedného Kuvajtu. Na rozohnanie demonštrantov boli použité aj bojové helikoptéry.

Trump po útoku na komplex ambasády USA hovoril s irackým premiérom

Americký prezident Donald Trump v piatok telefonoval s irackým premiérom Ádilom Abdalom Mahdím po tom, čo dav protestujúcich zaútočil na komplex amerického veľvyslanectva v Bagdade. Informovala o tom agentúra DPA. 

"Obaja lídri hovorili o otázkach regionálnej bezpečnosti a prezident Trump zdôraznil potrebu ochrany amerických občanov a objektov v Iraku," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. "Prijali sme príslušné silové ochranné opatrenia, aby sme zaistili bezpečnosť amerických občanov... ako aj naše právo na sebaobranu. Posielame ďalšie sily na podporu nášho personálu na ambasáde (v Bagdade)," uviedol na Twitteri plukovník Myles Caggins, hovorca americkej vojenskej operácie Inherent Resolve zameranej na boj proti tzv. Islamskému štátu v Iraku a Sýrii.

Viac o téme: Ambasádaútok Donald TrumpIránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu