Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kľúčový svedok v procese ústavnej žaloby: Trumpov bývalý poradca je ochotný vypovedať

John Bolton
John Bolton (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - John Bolton, bývalý poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť, je pripravený v prípade predvolania vypovedať pred Senátom v procese ústavnej žaloby (impeachment) voči šéfovi Bieleho domu. Uviedol to v pondelok v stanovisku zverejnenom na stránke boltonpac.com.

Bolton sa považuje za kľúčového svedka tzv. ukrajinskej aféry, pretože mal v tom čase významné postavenie a priamy prístup k prezidentovi. Z právnych dôvodov však koncom minulého roka odmietol vyhovieť požiadavkám demokratov a svedčiť pred výborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

Demokrati obviňujú Trumpa, že vlani zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby jej vládu donútil spustiť vyšetrovanie proti svojmu možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Zneužitie právomoci

Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, 18. decembra rozhodla o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Uznať prezidenta za vinného a odvolať ho z úradu môže len Senát, kde však majú väčšinu republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú.

Trump zakázal súčasným i bývalým vládnym úradníkom vypovedať pred výbormi Snemovne reprezentantov. Vlani v septembri prepustený Bolton preto chcel, aby súd rozhodol, či predvolanie zo strany Kongresu má väčšiu právnu silu ako zákaz prezidenta. Keďže sa tak doteraz nestalo, rozhodol sa, že túto dilemu vyrieši sám.

Demokrati chcú v Senáte okrem Boltona vypočuť najmenej troch kľúčových svedkov vrátane súčasného šéfa úradu Bieleho domu Micka Mulvaneyho. Republikáni sa toto úsilie však budú zrejme snažiť zablokovať. Snemovňa reprezentantov zatiaľ impeachment nepostúpila Senátu, pretože demokrati a republikáni sa stále nedohodli na jeho postupe v tejto komore Kongresu.

Viac o téme: VypovedaťDonald TrumpJohn Boltonústavná žaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu