Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA sa neusilujú o zmenu režimu: Agresia v Iráne sa musí skončiť, tvrdí Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

WASHINGTON - Cieľom Spojených štátov nie je podľa slov amerického prezidenta Donalda Trumpa zmena režimu v Iráne. S odvolaním sa na Trumpove piatkové vyhlásenie o tom informovala agentúra TASS.

"Neusilujeme sa o zmenu režimu (v Iráne), avšak agresia iránskeho režimu v regióne, súčasťou ktorej je aj využívanie spriatelených milícií na destabilizáciu susedných krajín, sa musí skončiť, a to okamžite," uviedol Trump počas tlačovej konferencie. Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti ďalej dodal, že si "hlboko váži iránsky ľud", pretože ide o "pozoruhodný národ s neskutočným historickým dedičstvom a bezhraničným potenciálom".

Dané vyhlásenie amerického prezidenta prišlo po tom, ako bol v piatok pri leteckom útoku na konvoj v blízkosti letiska v Bagdade zabitý veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Pentagón vo svojom vyhlásení neskôr uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz amerického prezidenta. Okrem Solejmáního bol pri útoku zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), podporovaných Iránom a ďalších päť ľudí.

Viac o téme: NáletKonvojAgresiaUSADonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu