Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nemecké obchody musia od januára zakaždým vydávať účtenky: Minister financií na tom trvá

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BERLÍN - Nemecký minister financií Olaf Scholz obhajuje nové pravidlo, ktoré v krajine nadobudne platnosť 1. januára, pričom predajne na jeho základe budú musieť vydávať účtenku za každý nákup. Cieľom nového pravidlá je bojovať proti únikom pri platení dane z pridanej hodnoty, hoci niektorí environmentálni aktivisti sa obávajú, že výsledkom bude produkcia množstva nechcených účteniek tlačených na papier, ktorý nemôže byť recyklovaný.

Šéf rezortu financií však na novej legislatíve trvá a tvrdí, že účtenky sa môžu posielať emailom. "Ide o každoročnú spreneveru daní z predaja v miliardových sumách, daní, ktoré zákazníci zaplatia, ale niektorí obchodníci alebo majitelia reštaurácií neodvádzajú štátu," citovali v nedeľu ministra financií médiá nemeckého vydavateľstva Funke Mediengruppe.

"Chceli sme zabezpečiť, že každý predaj je zaznamenaný," dodal Scholz. "V záujme toho musia byť účtenky, či už na papieri alebo prostredníctvom emailu. Všetci, ktorých sa to týka, mali veľmi dlhé obdobie, aby sa pripravili na nový zákon," konštatoval minister financií. Nová nemecká legislatíva bola pripravená ešte v roku 2016. Daň z pridanej hodnoty v Nemecku je vo výške 19 percent, ale pri niektorých položkách, napríklad pri potravinách, sa uplatňuje na úrovni 7 percent.

Viac o téme: Minister financiíNemeckoBerlínúčtenkyOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu