Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Spoločnosti SpaceX vybuchol počas testovania prototyp kozmickej lode Starship

(Zdroj: Repro foto YouTube/Mark King)

BRATISLAVA - Prototypu kozmickej lode Starship spoločnosti SpaceX v stredu vybuchla počas testovania vrchná časť. Stalo sa tak, keď v zariadení testovali natlakovanie systémov.

Na videu zo skúšky v zariadení Boca Chica v americkom Texase možno vidieť, ako exploduje vršok prototypu Mk-1 a kryogenický pohon stroja vytvára po jeho okolí obrovský mrak. Podľa spoločnosti však výsledok testu, vzhľadom na to, že testovali natlakovanie na maximum, nebol "úplne neočakávaný".

Prototyp Mk-1 mal v nadchádzajúcich týždňoch začať testovacie lety do výšky 20 kilometrov. Výkonný riaditeľ SpaceX Elon Musk na Twitteri uviedol, že sa tak už nestane a prototyp vyradia.

Kozmická loď Starship a jej nosná raketa Super Heavy by mali byť podľa firmy viacúčelovým dopravným systémom budúcnosti. SpaceX ju plánuje využívať na dopravu ľudí i prevoz nákladu, a to okolo sveta aj vo vesmíre. Stroje by tiež, rovnako ako iné rakety spoločnosti, mali byť na viacero použití a po misiách by mali kontrolovane pristáť. Spoločnosť už pracuje na vývoji ďalšieho prototypu označeného ako Mk-3.

Viac o téme: TestovanieVýbuchSpaceXStarship
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu