Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajomná farma v Holandsku: Objavili sa fakty o ďalších deťoch, polícia však tápe, či išlo o väzenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/RTL Netherlands)

RUINERWOLD – Nezhovorčivý Rakúšan Josef držal v izolácii šesť mladých ľudí na farme v Holandsku. Príbeh pripomína Josefa Fritzla, ktorý roky väznil a znásilňoval svoju dcéru. Holandský prípad je však tajomnejší.

V priebehu vyšetrovania prípadu izolovanej rodiny prehovorila bývalá susedka. Žena menom Sandra Soerová tvrdí, že bola až do roku 2005 susedkou rodiny v holandskom meste Hasselt. Josef B. vtedy býval vo vedľajšom dome a mal veľmi blízky vzťah s tou rodinou. „Medzi ich domami boli dokonca dvere, takže nemuseli prechádzať cez prednú bránu,“ povedala Soerová. To je v rozpore s mediálnymi správami, podľa ktorých sa mal Rakúšan presťahovať do Holandska len pred deviatimi rokmi. Po tom, čo 25-ročný syn požiadal o pomoc v kaviarni, zistilo sa, že rodina v posledných rokoch žila v uzavretom priestore. Sandra Soerová sa domnieva, že Jan nie je najstarším dieťaťom, ako sa predtým myslelo. V Hasselte sa Soerovej dcéra Jo-Ellen niekoľkokrát hrala s najstaršou dcérou tej rodiny. „Dcéra, ktorá sa hrávala s mojou dcérou, by teraz mala mať asi 29 rokov - a ešte tam bol ďalší chlapec.“ Predpokladá, že tieto deti sa medzitým od rodiny odlúčili. 
Suseda Soerová opisuje 58-ročného Josefa B. ako „symbol Ježiša“: „Mal veľmi dlhú bradu a dlhé vlasy.“ Že Rakúšan mal byť kľúčovou postavou rodiny, Soerová nemôže zo svojich pozorovaní v minulosti potvrdiť: „Jozef sa podriadil otcovi rodiny. Bál sa ho. Čo povedal otec, muselo sa urobiť, deti museli tiež poslúchať.“ Otec žil na farme s rodinou, ale po infarkte bol pripútaný na lôžko a starali sa oňho. „Myslím si, že po jeho srdcovom infarkte sa roly vymenili," hovorí bývalá suseda. "Tento Josef prevzal vládu nad rodinou." Matka pravdepodobne zomrela už v roku 2004, odvtedy sa deti starali o otca.

Dve domové prehliadky 

Holandská polícia vykonala dve domové prehliadky v dedine Zwartsluis, kde rodina žila od roku 2005 do roku 2010. Polícia zatiaľ nechce zverejniť žiadne ďalšie informácie o dvoch domových prehliadkach v Zwartsluis, ako uviedla na svojom twitterovom účte. Holandské regionálne noviny De Stentor informovali, že domové prehliadky sa uskutočnili v stredu popoludní - jedna v budove, v ktorej bola pred desiatimi rokmi umiestnená hračkárska predajňa. Podnik viedol otec rodiny, ktorý bol neskôr v Ruinewolde pripútaný na lôžko. Budova je už nejaký čas na predaj, predajcami sú spomínaný otec a Rakúšan Josef B. O druhej domovej prehliadke, ktorú nahlásila polícia v Drenthe, však nie sú známe podrobnosti.

Terajšia suseda pani Claudia býva podľa rakúskeho denníka Kurier.at v blízkosti tajomnej farmy. Každý deň sa s tým človekom stretla. Deväť rokov chodil denne na farmu, robil drobné opravy a často opúšťal farmu až neskoro večer, keď všetko dobre pozamykal. Niekoľkokrát sa pokúsila skontaktovať s „Rakúšanom Josefom“, ale neuspela. „Vždy si od nás držal pár metrov odstup. V istom okamihu človek teda len mávne rukou a vzdá sa,“ uvádza Claudia. Ani nevie, či Rakúšan hovorí dobre po holandsky. Claudia už 12 rokov žije na farme v susedstve tej, kde v pondelok polícia našla šesť ľudí (vrátane piatich mladých ľudí vo veku od 14 do 25 rokov) izolovaných od vonkajšieho sveta. Od tej doby je Rakúšan Josef B. podozrivý z ich pozbavenia osobnej slobody a holandský prokurátor vydal príkaz na zadržanie. Dnes predstúpi pred sudcu.

Farmu teraz obliehajú médiá, istá nemecká televízna stanica ponúka susedke až 2-tisíc eur, ak poskytne rozhovor pred televíznou kamerou. Claudia však zatiaľ odmietla. Za posledných deväť rokov často prechádzala okolo susednej farmy so svojimi psami. Claudia nemohla prehliadnuť štekajúceho psa a Rakúšana vysokého 1,78 m, ktorý sa však vyhýbal akémukoľvek kontaktu. „Nežil na farme, ale prišiel každý deň. Nikdy sme nevideli tie deti. Je tragédia, že sa to tu dialo a že si človek deväť rokov nič nevšimol.“

Claudia je viditeľne šokovaná. Rovnako ako ostatní v malom meste Ruinerwold vzdialenom 90 minút jazdy od Amsterdamu. Všetko tu pôsobí harmonicky a idylicky. Domy z červených tehál so slamenými strechami. Na lúkach sa pasú ovce, kone a kravy. Pred príchodom na farmu musíte prejsť cez malý vodný kanál krytý vysokými stromami a kríkmi. Rodina tu žila bez povšimnutia deväť rokov so zvieratami a hriadkami zeleniny ako sebestačná. Prípad, ktorý na prvý pohľad prekvapivo pripomína prípad Josefa Fritzla v rakúskom Amstettene, sa stáva každým dňom tajomnejším. Aj v policatoch vyvoláva tento prípad mnoho otázok. „Nikdy sme nič také nezažili,“ uviedla hovorkyňa polície Grietje Hartstrová.

Bolo to pre mladých väzenie?

Bola vytvorená pracovná skupina pozostávajúca z 25 vyšetrovateľov s cieľom zistiť, čo sa tu udialo. A je toho veľa. Podľa polície podozrivý Josef B., nájomca odľahlej farmy stále nechce spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi. Dôsledne odmieta aj podporu veľvyslanectva Rakúska v Holandsku. Čo o ňom vieme? Viedenčan naposledy žil v Pergu v Hornom Rakúsku a potom sa asi pred deviatimi rokmi presťahoval do Holandska. Tam pracoval v drevárskom priemysle, vyrábal nábytok na zákazku a je považovaný za majiteľa drevárskej spoločnosti. To, ako sa dostal do kontaktu s rodinou, je pre vyšetrovateľov stále tajomstvo. Rovnako nejasná je úloha 25-ročného Jana, ktorý sa v pondelok objavil v kaviarni Café de kastelein v Ruinerwolde, viditeľne zanedbaný a požiadal hostiteľa o pomoc. Včera sa objavili na rôznych sociálnych médiách Janove účty, ktoré neboli aktívne deväť rokov. Až v máji 2019 zverejnil fotografie na Facebooku a Instagrame.  Na sociálnych sieťach tvrdí, že je v tíme drevárskej spoločnosti podozrivého Josefa B. Mnohé fotografie ukazujú, že Jan bol počas posledných týždňov v dedine. To vyvoláva otázku: boli mladí ľudia doteraz na farme dobrovoľne? Bolo to pre nich väzenie alebo nie?

Tajomná farma v Holandsku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/RTV Drenthe)
„Nie je ani jasné, či sú rodina, ale ľudia to tvrdia,“ povedala policajná hovorkyňa. Všetci žili v suteréne. Polícia objavila otca po porážke upútaného na lôžko a deti v izolovanej miestnosti. „Bola to jednoduchá, ale čistá miestnosť. Deti boli dobre živené a dobre vyzerali,“ uviedla hovorkyňa polície v Gröningene. Deti však nikdy neboli oficiálne zaregistrované na matrike, a preto nikdy nenavštevovali žiadnu školu. Predpokladá sa, že matka dnešných 14 až 25-ročných detí zomrela asi pred deviatimi až desiatimi rokmi. Hovorí sa, že Josef B. je hlavou sekty, ktorá izolovane čakala na koniec sveta. Vyšetrovatelia to oficiálne nepotvrdzujú. „Momentálne sledujeme všetky stopy,“ uviedla polícia. Včera boli na farmu vyslaní forenzní špecialisti a oddiel so psami, aby vyriešili záhadný prípad. Ale ako vopred oznámila polícia, môže to trvať dlho.

Viac o téme: MatkaOtecMladí ľudiaTajomstvoFarmaHolandskoRakúšan Josef
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu