Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vietor odrezal v Česku od elektriny desaťtisíce domácností, v Nemecku strom zabil vodiča auta

Silný vietor spôsobil obrovské komplikácie
Silný vietor spôsobil obrovské komplikácie (Zdroj: Profimedia)

PRAHA/BERLÍN - Česko zasiahol v pondelok silný vietor, bez elektriny bolo popoludní, predovšetkým pre popadané stromy, takmer 30.000 domácností. Najväčšie problémy sú v stredných Čechách, pribúdajú problémy na Morave.

Energetici sú v teréne a pracujú na obnovení dodávok, v niektorých krajoch sa im to už takmer úplne podarilo. Vietor spôsobil problémy aj v doprave - niektoré vlaky stáli, na kamión na ceste medzi mestami Hlinsko a Ždírec nad Doubravou spadol strom a zranil vodiča. Informácie priniesol portál Českej televízie (ČT). Vietor sprevádzajúci tlakovú níž s označením Mortimer postihol Českú republiku od západu.

Spoločnosť České energetické závody (ČEZ) evidovala popoludní celkovo 48 porúch na vysokom napätí. V stredných Čechách je bez elektrického prúdu približne asi 9000 odberných miest, najhoršia situácia je v okrese Kolín, Benešov, Kutná Hora, Praha-východ a Praha-západ. Ako sa vietor postupne pohyboval zo západu smerom na východ, presunuli sa aj poruchy viac na Moravu.

Hasiči v Plzenskom kraji museli zasahovať pri desiatkach spadnutých stromov, ale ľudia stále hlásili ďalšie prekážky, hlavne na cestách. Silný vietor spôsobuje škody aj v Pardubickom kraji, na Vysočine alebo na juhu Moravy. Hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová uviedla, že spoločnosť po výstrahe meteorológov zvýšila v noci počty pracovníkov, a to v call centre a na dispečingu, ale tiež v teréne.

"Hasiči v súvislosti so silným vetrom vyšli už k 629 udalostiam. Najviac v kraji Stredočeskom, Plzenskom, Juhočeskom a na Vysočine. Hasiči odstraňujú popadané stromy a vetvy na komunikáciách, kde bránia premávke. Stromy popadali takisto na zaparkované autá, domy alebo drôty vysokého napätia. V niekoľkých prípadoch hasiči zasahovali pri odtrhnutej strešnej krytine," oznámila po 13.00 h hovorkyňa hasičov Nicole Studená.

Silný vietor potrápil aj dva rysy v areáli Národného parku Šumava pri obci Kvilda. Vietor tam zhodil strom na priamo na oplotenie rysieho výbehu, ale šelmám sa nič nestalo - iba sa viac ukrývajú. Oplotenie medzitým provizórne opravili, píše portál Českého rozhlasu, irozhlas.cz.

Aj na severe Čiech vietor vyvracia stromy a komplikuje dopravu a život domácností. Situácia je horšia v Ústeckom kraji. V obci Blatno spadol strom do elektrického vedenia a začal horieť, takže tam zasahujú hasiči. Podľa meteorológov do 06.00 h zaznamenala najsilnejší náraz vetra hora Sněžka na severe krajiny, kde fúkalo rýchlosťou 157 kilometrov za hodinu, čo je sila orkánu.

Podobne silný vietor nefúkal v Česku už niekoľko mesiacov. Meteorológovia v nedeľu upozornili, že padať môžu aj stromy oslabené suchom alebo kôrovcom. Keďže je na stromoch lístie, vietor sa do stromov opiera viac než v zime. Slabnutie vetra očakávajú meteorológovia od západu počas pondelkového večera, výstraha však platí až do 20.00 h, pripomenul portál ČT. Vietor by už vtedy nemal komplikovať situáciu ani prinášať škody.

Českí hasiči radia, čo robiť pri silnom vetre: treba si uvedomiť, že najväčšiu hodnotu má ľudský život a zdravie a až potom záchrana majetku; nezdržujte sa v blízkosti väčších stromov; v meste obmedzte pohyb okolo vyšších budov, kde hrozí strhnutie strešnej krytiny; dávajte pozor na možnosť pádu elektrického vedenia; za jazdy autom znížte primerane rýchlosť alebo zastavte (poryvy vetra môžu spôsobiť neovládateľnosť auta a hrozí tiež zvýšené nebezpečenstvo nárazu do prekážky na ceste); skryte sa v budove s nenarušenou statikou;, nechoďte do lesa; sledujete vývoj situácie v médiách; pripravte si baterku, sviečku či rádio na baterky pre prípad výpadku elektrického prúdu; doma nezabudnite zavrieť okná a upevnite voľne uložené predmety, ktoré môžu ohrozovať okolie atď. Víchrica si vo východnom Nemecku neďaleko mesta Lutherstadt Wittenberg vyžiadala život 41-ročného vodiča, keď na jeho auto spadol strom, informovala tlačová agentúra AP.

Viac o téme: VietorNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu