Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Teror v Nemecku: FOTO Sýrčan vrazil na ukradnutom kamióne do áut, 9 zranených

Nákladné auto v Nemecku vrazilo do áut Zobraziť galériu (4)
Nákladné auto v Nemecku vrazilo do áut (Zdroj: SITA/Sascha Ditscher/dpa via AP)

LIMBURG - Muž za volantom ukradnutého nákladného auta vrazil v pondelok večer v nemeckom meste Limburg do ôsmich vozidiel, pričom 9 ľudí utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Podľa verejnoprávnej televízie ZDF, ktorá sa odvoláva na bezpečnostné zdroje, vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že išlo o teroristický čin. Oficiálne to ale úrady zatiaľ nepotvrdili.

Nákladný automobil narazil do áut neďaleko semaforu a niekoľko ľudí v nich ostalo zakliesnených. Jedna osoba je "veľmi vážne zranená a nachádza sa v kritickom stave," uviedol hovorca polície v spolkovej krajine Hesensko. Vodiča, ktorý bol tiež zranený, zatkli. Polícia vyšetruje, či zrážka bola dopravnou nehodou alebo útokom.

Nákladné auto v Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Thorsten Wagner/dpa via AP)

Sýrčan podľa tlačovej správy polície kamión ukradol okolo 17:20 a neďaleko historického centra 33tisícového mesta, ktoré leží asi 40 kilometrov severozápadne od Frankfurtu nad Mohanom, potom narazil do niekoľkých áut, ktorá hrnul pred sebou. Celkom ich poškodil osem, niektoré z nich sú podľa fotografií z miesta poškodená vážne. Ľahké zranenia utrpel aj vodič nákladiaka, ktorého na mieste zadržali. Nákladné auto v utorok ráno odtiahli a skúma ho polícia. 

Nákladné auto v Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Sascha Ditscher/dpa via AP)

Na novinársku otázku, či prichádza do úvahy aj teroristický motív, hovorca polície odpovedal, že sa nedá "nič vylúčiť". Neskôr nemecké médiá s odvolaním sa na policajné zdroje informovali, že útok vyšetrujú ako terorizmus. Policajti medzičasom prehľadali byt v Langene južne od Frankfurtu a oznámili, že je spojený s udalosťou v Limburgu.

Polícia uzavrela miesto zrážky a vypočúvala svedkov. Expert verejnoprávnej televízie ARD na terorizmus Holger Schmidt na twitteri uviedol, že sa Sýrčan krátko pred činom pokúsil zmocniť niekoľkých kamiónov.

Podarilo sa mu to až u nákladného vozidla, ktoré v tom čase čakalo na červenej. "Jeden muž ma vytiahol z môjho kamiónu," povedal jeho vodič denníku Frankfurter Neue Presse. Denník tiež uviedol, že podľa niektorých okoloidúcich Sýrčan opakovane vyriekol slovo "alah" (boh).

Nákladné auto v Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Thorsten Wagner/dpa via AP)

Prípad vyšetruje prokuratúra vo Frankfurte, podľa ktorého nie je motív činu jasný. Preveruje preto všetky verzie. Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré má na starosti teroristické činy, zatiaľ prípad neprevzalo, aj keď ho sleduje.

Agentúra AFP pripomína, že Nemecko je v pohotovosti po niekoľkých džihádistických útokoch v minulých rokoch, ku ktorým sa prihlásil Daeš. Najkrvavejším bol útok z roku 2016, keď 23-ročný Tunisan Anis Amri ukradol nákladné auto a vrazil medzi ľudí na berlínskych vianočných trhoch, pričom 12 z nich pripravil o život a ďalšie desiatky zranil.

Viac o téme: ZrážkaNákladné autoPolícia NemeckoLimburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu