Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Indonéziu zasiahlo silné zemetrasenie: VIDEO Ľudia vybiehali v panike do ulíc, jeden mŕtvy

(Zdroj: SITA/AP Photo)

JAKARTA - Východ Indonézie zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré poškodilo most i univerzitu v meste Ambon. Ľudia vybiehali v panike do ulíc, ďalšie škody úrady len zisťujú. Hlásená je zatiaľ jedna smrteľná obeť, ďalší človek je nezvestný, uviedla agentúra AP.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,5 sa nachádzalo 37 kilometerov severovýchodne od Ambonu, hlavného mesta provincie Moluky. Otrasy vychádzali z hĺbky 29 kilometerov, informovala Geologická služba Spojených štátov.  

Poškodená bola budova ambonskej islamskej univerzity, ktorej časti spadli na jednu z vyučujúcich. Tá zomrela. Zničený bol aj most a hlavné nemocnice v meste, pacienti boli evakuovaní do stanov na pozemku zdravotníckeho zariadenia. Zemetrasenie vyvolalo aj zosuvy pôdy.

Podľa odborníkov zemetrasenie nemá potenciál na spustenie vĺn cunami, svedkovia však pre televízne stanice uviedli, že ľudia pozdĺž pobrežia preventívne utekali na vyššie položené miesta. Otrasy pocítili najsilnejšie práve obyvatelia súostrovia Moluky s hlavným mestom Ambon. 

Indonézia je rozsiahle súostrovie s takmer 270 miliónmi obyvateľov. Sú tam časté zemetrasenia a sopečné erupcie, pretože oblasť je súčasťou takzvaného ohnivého kruhu. Tak sa nazýva pásmo okolo Tichého oceánu s množstvom vulkánov a zlomových línií. Najničivejšie zemetrasenie, nasledované prívalovou vlnou cunami, zažila Indonézia v nedávnej histórii v roku 2004. V oblasti Indického oceánu vtedy prišlo o život asi 230.000 ľudí, z toho 126.000 v Indonézii.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaAmbon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu