Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Filipínach sa triasla zem: Šesť obetí a množstvo zranených, najhoršie obavy sa nepotvrdili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MANILA - Na najmenej šesť mŕtvych a vyše 300 zranených sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,6, ktoré v utorok zasiahlo filipínsky ostrov Mindanao. Medzi obeťami na životoch sú prinajmenšom dve deti, informuje s odvolaním sa na miestne úrady agentúra DPA.

Filipínsky seizmologický inštitút uviedol, že epicentrum zemetrasenia bolo približne 25 kilometrov severovýchodne od mesta Tulunan v provincii Cotabato, v hĺbke približne sedem kilometrov. Starosta mesta Tulunan Reuel Limbungan uviedol, že pri otrasoch bolo poškodených zhruba 90 percent domov v troch okolitých dedinách.

Medzi mŕtvymi sú aj otec a päťročné dieťa, ktorých zasiahli padajúce balvany v provincii Cotabato. Dve ďalšie osoby, 15-ročný študent a 33-ročný muž, zahynuli pri zosuve pôdy v provincii Davao del Sur. Ďalšími obeťami sú tehotná žena, na ktorú padol strom v meste Tulunan, a 66-ročný muž v meste Koronadal v provincii Južné Cotabato, ktorý zomrel na následky vážneho zranenia hlavy.  

Agentúra AP píše, že školy viacerých mestách na Mindanau prerušili výučbu a umožnili bezpečnostné kontroly svojich budov. Niektoré stavby, ktoré boli poškodené už pri skoršom októbrovom zemetrasení, utŕžili teraz ďalšie škody a pre verejnosť ich zavreli. Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo rovnakú oblasť aj 16. októbra. Vyžiadalo si vtedy životy prinajmenšom siedmich ľudí a 215 zranených. Poškodených či zničených bolo podľa úradov vyše 7000 budov, píše AP.

Filipíny často sužujú zemetrasenia vzhľadom na ich polohu v tzv. Ohnivom kruhu, ktorý je zónou silnej seizmickej a vulkanickej činnosti, obkolesujúcou Tichý oceán. V roku 1990 otrasy s magnitúdou 7,7 usmrtili na severe tejto ostrovnej krajiny takmer 2000 ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie FilipínyManilaMindanao
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu