Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Adamko skončil s poškodeným mozgom: Lekárku a sestričky obvinili, postup proti zdravému rozumu

Adamko skončil po operácii mandlí v kóme. Rodičia stále čakajú, že sa na nich ešte raz usmeje. Zobraziť galériu (4)
Adamko skončil po operácii mandlí v kóme. Rodičia stále čakajú, že sa na nich ešte raz usmeje. (Zdroj: Facebook/Pomáháme Adámkovi)

PARDUBICE - Polícia obvinila pardubickú nemocnicu, jednu lekárku a dve zdravotné sestry zo spáchania prečinu ťažkého ublíženia na zdraví z nedbanlivosti v prípade Adamka, ktorý po komplikáciách po operácii mandlí upadol do bdelej kómy. Obvineným hrozia až štyri roky vo väzení. U právnickej osoby rozhoduje o forme trestu súd. Novinárom to dnes oznámila policajná hovorkyňa Ivana Ježková. Obvinenia nemocnica nekomentovala. Všetko je vo fáze vyšetrovania a neverejné, povedala hovorkyňa Nemocnice Pardubického kraja Kateřina Semrádová.

Adamkovi (8) operovali mandle: VIDEO Horor v nemocnici, zdravý chlapček skončil s poškodením mozgu

V máji 2017 vtedy osemročný Adamko podstúpil operáciu mandlí. O štyri dni začal krvácať a následne upadol do bdelej kómy. Rodina už podala na nemocnicu niekoľko žalôb, domáha sa odškodnenia. Nedávno nemocnica ponúkla rodine šesť miliónov českých korún (cca 231 800 eur) ako zálohu, čo akceptovala.

Adamko skončil s poškodeným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT24/Infiltrace: Obchod se svědomím)

"Teraz finalizujeme konečné urovnanie. Po dohode so všetkými stranami ho nezverejníme," povedala Semrádová. Celkovú výšku odškodnenia nemocnica pôvodne vyčíslila na 15,5 milióna korún, suma je ale pred podpisom dohody iná. Okrem toho dohoda zahŕňa neobmedzené čerpanie nákladov na starostlivosť, dodala hovorkyňa.

Výsledok policajného vyšetrovania

Policajti majú za preukázané, že nemocnica zásadne porušila či zanedbala dôležité povinnosti. Znalci podľa hovorkyne konštatovali, že "postup lekárky i oboch zdravotných sestier bol nielen proti súčasnej zavedenej lekárskej vede, ale aj proti zdravému rozumu". "Zistilo sa, že v čase hospitalizácie poškodeného chlapca nemala nemocnica definované odborné a organizačné postupy v podobe spracovaných štandardov, ktoré by stanovovali doporučený lekársky a ošetrovateľský postup, teda ako sa má správať zdravotnícky personál najmä pri pooperačnej starostlivosti u detského pacienta," dodala Ježková.

Adamko skončil s poškodeným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Pomáháme Adámkovi)

Polícia kladie obvineným za vinu, že nesprávne diagnostikovali u chlapca pooperačné komplikácie. Masívne krvácal z operačnej rany. Kriminalisti sa domnievajú, že ošetrujúci personál zvolil úplne nevhodný postup. Krvácajúceho pacienta nechali detská lekárka aj odborné zdravotné sestry, odísť s matkou na prízemie budovy, kde je ORL ambulancia.

Chlapček je odkázaný na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Pomáháme Adámkovi)

"Týmto postupom bol ale bezprostredne ohrozený na živote. Bohužiaľ toto pracovisko nebolo včas aktivované a nebol tu ani pohotovostný personál. Tým došlo k zásadnému omeškaniu a zhoršeniu zdravotného stavu pacienta, ktoré viedlo k ťažkému poškodeniu jeho mozgu," uviedla policajná hovorkyňa.

Prípad zdokumentovala Česká televízia v cykle Infiltrácia. Na záznamoch kamery je vidieť krvácajúci chlapec s matkou na chodbe pri ambulancii ORL. Po odvysielaní dokumentu rezignoval námestník liečebnej starostlivosti Pardubickej nemocnice Roman Michálek, ktorý daný deň slúžil ako lekár ORL. Nemocnica sa k obvineniu konkrétnejšie nevyjadrila. "Beží vyšetrovanie, je neverejné, ešte sme nenahliadli do spisu," povedala Semrádová.

Viac o téme: OperáciaNemocnicaMandlePolícia AdamkoPardubice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu