Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posun v hororovom prípade: Adamko (8) skončil po operácii s poškodením mozgu, reakcia nemocnice

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ČT24/Infiltrace: Obchod se svědomím)

PARDUBICE - V prípade malého Adamka, ktorý je po operácii mandlí a neskorších komplikáciách v kóme, došlo k posunu. Pardubická nemocnica ponúkla šesť miliónov českých korún (cca 234-tisíc eur) ako zálohu na odškodnenie. Okrem toho by jeho rodina mala neobmedzené čerpanie nákladov na starostlivosť.

Adamkovi (8) operovali mandle: VIDEO Horor v nemocnici, zdravý chlapček skončil s poškodením mozgu

Podľa Českej televízie operovali v máji 2017 v Pardubickej nemocnici vtedy osemročného Adamka. Štyri dni po zákroku začal masívne krvácať, následkom čoho má poškodený mozog a skončil v bdelej kóme. Potrebuje trvalú starostlivosť. Podľa rodiny je jeho stav veľmi vážny, ale stabilizovaný. Prípad vyšetruje aj polícia pre podozrenie z ťažkého ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Doteraz nikoho neobvinila.

Adamko začal v nemocnici strašne krvácať, dlho mu nikto nepomohol.
Zobraziť galériu (4)
Adamko začal v nemocnici strašne krvácať, dlho mu nikto nepomohol.  (Zdroj: ČT24/Infiltrace: Obchod se svědomím)

Rodina podala na nemocnicu niekoľko žalôb. Okrem odškodnenia sa domáhala aj vydania časti zdravotnej dokumentácie, a to kópie záznamu predoperačného vyšetrenia na prístroji Somnocheck. Nemocnica tvrdila, že to nie je technicky možné, čo vyvrátila výpoveď experta dodávateľskej firmy. V pondelok krajský súd právoplatne rozhodol, že nemocnica kópiu záznamu vydať musí.

Celkovú výšku odškodnenia nemocnica už v marci vyčíslila na 15,5 milióna korún (cca 605200 eur). Rodina sa súdne žalobou domáha 22 miliónov korún (cca 859-tisíc eur). K ponuke sa doteraz nevyjadrila, povedala hovorkyňa spoločnosti Nemocnice Pardubického kraja Kateřina Semrádová.

Posun v hororovom prípade:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Pomáháme Adámkovi)

"Môžeme po dohode s poisťovňami mimoriadne a absolútne neštandardne uvoľniť šesť miliónov korún, ktoré sme rodine schopní previesť na účet. Ak to nebude chcieť, budeme to musieť akceptovať," uviedla Semrádová. "Nemocnica naďalej uprednostňuje priateľské riešenie celej situácie mimosúdnou cestou," uviedla spoločnosť v utorkovej tlačovej správe.

Posun v hororovom prípade:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Pomáháme Adámkovi)

Česká televízia nedávno uviedla dokument z cyklu Infiltrácia, ktorý na záznamoch kamery ukázal vtedajšie zmätky pri záchrane krvácajúceho Adamka na chodbe ambulancie ORL. Po odvysielaní dokumentu rezignoval námestník liečebnej starostlivosti Pardubickej nemocnice Roman Michálek, ktorý daný deň slúžil ako lekár ORL, jeho postavenie mimo službu odporučil nemocnici hejtman Martin Netolický.

Viac o téme: NemocnicaKómaAdamPardubiceKrvácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu