Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Adamko upadol po operácii mandlí do kómy: Zvrat po reportáži, ktorá odhalila desivú pravdu

Chlapec začal pár dní po operácii mandlí masívne krvácať. Zobraziť galériu (4)
Chlapec začal pár dní po operácii mandlí masívne krvácať. (Zdroj: ČT24/Infiltrace: Obchod se svědomím)

HRADEC KRÁLOVÉ – Posun v prípade malého Adamka, ktorý po operácii mandlí v pardubickej nemocnici a po následných komplikáciách upadol do takzvanej bdelej kómy. Hovorkyňa polície potvrdila, že ako právnická osoba bola obvinená spoločnosť Nemocnica Pardubického kraja a ako fyzické osoby trojica zdravotníkov.

Incident sa odohral v máji 2017. Vtedy osemročný Adam Vyčítal z Pardubíc v tamojšej nemocnici podstúpil operáciu mandlí. Štyri dni po zákroku začal masívne krvácať. Komplikácie mu privodili poškodenie mozgu. Chlapček upadol do bdelej kómy.

Adamko upadol po operácii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT24/Infiltrace: Obchod se svědomím)

Dosiaľ polícia nikoho neobvinila. Stalo sa tak až vo štvrtok (5.9.). Obvineniu čelí pardubická nemocnica a traja zdravotníci. Túto informáciu ČTK potvrdila aj Kateřina Semrádová, hovorkyňa Nemocnice Pardubického kraja.

Adamko upadol po operácii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Pomáháme Adámkovi)

Hovorkyňa hradeckej krajskej polície Ivana Ježková ČTK povedala, že polícia sa prípadom začala zaoberať po rozhodnutí dozorkonajúceho štátneho zástupcu. Ježková dôvody nepriblížila.


Súvisiace: Posun v hororovom prípade: Adamko (8) skončil po operácii s poškodením mozgu, reakcia nemocnice


Podľa informácií ČTK chlapcov otec pracoval na polícii v Pardubickom kraji. Podľa Českej televízie sú obvinené dve zdravotné sestry a lekárka, ktorá už ale v nemocnici nepracuje.

Adamova rodina podala na nemocnicu niekoľko žalôb, domáha sa 22 miliónov korún (viac než 851-tisíc eur). V júni tohto roku ponúkla nemocnica rodine 6 miliónov korún (cca 232-tisíc eur) ako zálohu na starostlivosť. Uvedená čiastka už bola vyplatená. Celkovú výšku odškodnenia nemocnica vyčíslila na 15,5 milióna korún (takmer 600-tisíc eur). Okrem toho by rodina mala neobmedzené čerpanie nákladov na starostlivosť. Nemocnica pokračuje s rodinou v rokovaniach o mimosúdnom vyrovnaní.

Adamko upadol po operácii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Pomáháme Adámkovi)

Česká televízia pred niekoľkými mesiacmi uviedla dokument z cyklu infiltrácie, ktorý na záznamoch kamery ukázal vtedajšie zmätky pri záchrane krvácajúceho chlapca na chodbe ambulancie ORL. Po odvysielaní dokumentu rezignoval námestník liečebnej starostlivosti pardubickej nemocnice Roman Michálek, ktorý v daný deň slúžil ako lekár ORL. Jeho postavenie mimo službu odporučil nemocnici hajtman Martin Netolický (ČSSD).

Viac o téme: NemocnicaAdamPardubiceKómaObvinenieKrvácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu