Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Horor na palube lietadla: Náhle zlyhanie motora uprostred letu, nasledoval núdzový manéver

Strach a napätie na palube lietadla by sa dali krájať.
Strach a napätie na palube lietadla by sa dali krájať. (Zdroj: Youtube/ABC News)

ATLANTA - Traumatizujúci zážitok, na ktorý cestujúci tak skoro nezabudnú. Takto by sa dal popísať pondelňajší let Delta 1425 z amerického mesta Atlanta v štáte Georgia do mesta Baltimore v rámci štátu Maryland. Vážny problém s motorom, ktorý prerástol do iniciácie núdzového pristátia bol zdrojom strachu a zúfalstva medzi pasažiermi.

Let Delta číslo 1425 odletel v pondelok 8. júla z letiska Hartsfield-Jackson International o 12:48 miestneho času. Toto lietadlo malo namierené do mesta Baltimore v Marylande na letisko Baltimore-Washington International, keď sa približne po hodine po vzlietnutí začali prejavovať problémy. Na palube bolo 148 pasažierov.

Posádka sa začala sťažovať na problémy na jednom z motorov lietadla. Video, ktoré sa začalo šíriť internetom, detailne zobrazuje napätú atmosféru na palube letu. Pri pohľade na jeden z motorov mnohým zamrzli všetky zmysly. Železný komponent sa pod nátlakom prúdiaceho vzduchu len natriasal v priestore motora, pričom bolo zreteľné vidieť aj rozžeravenú časť uprostred motora.

Spoločnosť už o nehode vie

"Vyhlasujeme pohotovosť. Budeme na letisku potrebovať pomoc," oznámil už medzičasom jednej z riadiacich veží pilot lietadla. Delta sa medzitým k predmetnému videu vyjadrila. Spomína, že ide o poruchu v ľavom motore a časť, ktorá sa v ňom triasla, bol ochranný kužeľovitý kryt zo stredu motora, ktorý odpadol. Oranžovú žiaru uprostred spôsoboval nekrytý otáčajúci sa hriadeľ motora.

Vystrašení cestujúci popísali svoj strach na palube

"Po tom, ako sme počuli explóziu, videli sme, ako dovnútra preniká dym z motora," popísala jedna z pasažierok situáciu na palube. Po tejto sérii udalostí začali konať letušky, ktoré cestujúcich pripravovali na núdzové pristátie. Všetky tieto úkony si jeden z pasažierov nahral na mobilný telefón.

Medzi cestujúcimi zavládol značný strach. Mnohí ani netušili, v akej polohe majú vlastne byť, pretože nič také predtým nezažili. "Kapitán sa nám prihovoril cez reproduktor a oznámil, že sa pokazil motor a nasledujú prípravy na núdzové pristátie," povedal jeden z cestujúcich. 

Lietadlo sa teda do pôvodného cieľa nakoniec nedostalo. Pilot musel pristáť v meste Raleigh v Severnej Karolíne na letisku Raleigh-Durham International. Stalo sa tak krátko pred pol treťou poobede.

Keď lietadlo konečne pristálo, mnohí si vydýchli. "Napísal som svojej mame a otcovi, že ich ľúbim," priznal sa jeden z pasažierov, ktorý bol účastníkom dramatického letu. Boli zároveň potvrdené informácie, že lietadlo sa malo po výmene chybného motora opäť dostať do prevádzky ešte v ten istý deň. Pasažieri sa napokon do mesta Baltimore dostali, no až o pár hodín neskôr.

Viac o téme: NehodaLietadloNúdzové pristátieBaltimoreAtlanta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu