Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V lietadle do Prahy sa po vzlete spravila diera: FOTO Strach cestujúcich, otvor sa zalepil páskou!

Mechanik opravil lietadlo hliníkovou páskou. Zobraziť galériu (3)
Mechanik opravil lietadlo hliníkovou páskou. (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

DÜSSELDORF/PRAHA – Len čo lietadlo spoločnosti Eurowings vzlietlo z düsseldorfského letiska, vrátilo sa naspäť. Pri vzlete sa totiž otvoril kryt na trupe stroja, ktorý potom mechanik zalepil lepiacou páskou. Aerolinky tvrdia, že ide o bežný postup a nikomu sa nič nestalo. O prípade informovala česká televízia Nova, podľa ktorej sa cestujúci z nemeckého Düsseldorfu do Prahy báli o svoj život a už nechceli ďalej pokračovať v ceste.

Na uvedenú televíziu sa obrátil divák, ktorý mal letieť v nedeľu ráno lietadlom EW9772 spoločnosti Eurowings na linke Düsseldorf – Praha. Keď však stroj vzlietol, vzápätí sa musel vrátiť späť na letisko.

Vystrašení cestujúci nerozumeli, čo sa deje. Na pokoji im nepridal ani pohľad z okna na zamestnanca, ktorý sa pohyboval pod jedným z krídiel, kde bolo otvorené veko.

Len čo mechanik začal otvor opravovať, ľudia boli v šoku z jeho postupu. „Let 7:05, chyba na lietadle. Následná oprava po núdzovom pristátí lepiacou páskou,“ opísal televízii dianie divák.

Mechanik opravil lietadlo hliníkovou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

Spoločnosť Eurowings v reakcii na uvedené vysvetlila, že šlo o núdzové pristátie a cestujúci ani posádka neboli vystavení nijakému nebezpečenstvu.   

Mechanik opravil lietadlo hliníkovou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

„V lietadle EW9772 z Düsseldorfu do Prahy ihneď po vzlete bolo zistené, že nebol úplne uzavretý jeden kryt,“ objasnila Jannah Baldusová z oddelenia komunikácie. Kapitán sa preto rozhodol vrátiť, aby nechal kryt upevniť. „Napravenie hliníkovou fóliou je bežný postup v letectve,“ dodala Baldusová. Stroj potom znova vyrazil na cestu s 90-minútovým meškaním.  

Mechanik opravil lietadlo hliníkovou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

TV Nova v súvislosti s prípadom oslovila leteckého experta Ladislava Kellera. Odborník, ktorý si snímky zachytávajúce otvorený kryt prehliadol, skonštatoval, že pravdepodobne došlo k strhnutiu upevňovacej skrutky. Potvrdil, že mechanik riešenie tohto problému zvládol. „Ide síce o provizórne riešenie, ale celkom určite je to v súlade s manuálnom pre údržbu,“ povedal Keller.

Viac o téme: LietadloHliníková páskaKryt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu