Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Perzskom zálive opäť prihára: Konflikt medzi britskými a iránskymi loďami, namierené zbrane

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Tri iránske vojenské lode sa pokúsili zaútočiť na britský ropný tanker v Perzskom zálive. Tanker British Hermitage však sprevádzala fregata HMS Montrose, ktorá na ne namierila zbrane.

Mrazivé slová o vojne medzi USA a Iránom: Podľa Trumpa by netrvala dlho, varovanie Zarífa

Tri iránske lode sa neúspešne pokúsili zastaviť britský ropný tanker v stredomorskom Perzskom zálive, potvrdila vláda Spojeného kráľovstva. Iránske revolučné gardy však popreli svoju účasť na pokuse o zastavenie tankera. Námorníctvo iránskych revolučných gárd sa od incidentu dištancovalo, no revolučné gardy zdôraznili, že príkaz zaistiť akúkoľvek loď ihneď splnia.

Podľa britského ministerstva obrany sa tri iránske člny pokúsili v rozpore s medzinárodným právom znemožniť britskému komerčnému tankeru plavbu cez Hormuzský prieliv. Fregata Kráľovského námorníctva Montrose však na Iráncov namierila zbrane, zaujmúc pozíciu medzi tankerom a iránskymi člnmi a vyzvala ich, aby sa vzdialili. Iránci "slovné varovanie" britskej strany poslúchli. Iránske lode sa potom stiahli. Irán túto konfrontáciu poprel a uviedol: “Nebol nijaký konflikt s cudzími loďami, najmä nie s britskými.“

“Tento čin nás znepokojil a (preto) opätovne vyzývame iránske úrady, aby zmiernili napätie v regióne,” vyhlásil hovorca britského rezortu obrany.

Konflikt sa odohral v čase, keď sa stupňuje napätie vo vzťahoch medzi USA a Iránom, čo súvisí s kolapsom iránskej jadrovej dohody. Nedávno došlo aj k sérii útokov na ropné tankery v oblasti Perzského zálivu. Tieto útoky Washington pripisuje Teheránu, ktorý to však odmieta.

Minulý týždeň zadržali vo vodách britského zámorského územia Gibraltár supertanker Grace 1, ktorý údajne prevážal iránsku ropu do Sýrie, čo bolo v rozpore so sankciami EÚ. Teherán pohrozil, že uskutoční protiopatrenia.

Viac o téme: RopaKonflikt TankerBritiIránci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu