Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nebezpečenstvo, o ktorom sa mlčí: V Španielsku už zabilo Češku, číha tam v mori!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - O smrti českej turistky v slnečnom Španielsku sa dozvedáme až takmer o mesiac neskôr. V druhej polovici júna sa tam, žiaľ, utopila. České úrady však o tragédii neinformovali. Spravili tak až na podnet televízie Nova, ktorá dostala svedectvo dcéry jedenej zo svedkýň nešťastia.

Češka tam prišla o život v druhej polovici júna. „Dňa 22. 6. 2019 zomrela česká občianka v Španielsku. Viac informácií nebudeme v tejto chvíli poskytovať,“ oznámila televízii Nova Zuzana Štíchová, hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky.

Podľa tohto média sa v osudný deň v Španielsku topili až tri české turistky. Tým, že v tom čase sa na pláži nachádzali aj iní Česi, táto tragická udalosť mala viacero svedkov. „Sedela na pláži, naraz okolo nej bežala žena a za ňou muž, ani nekričali. Potom bežia späť s plavčíkom a odrazu vyťahujú z vody ľudí – tri ženy. Dve boli živé, jedna sa utopila,“ opísala hrôzostrašnú situáciu dcéra jednej zo svedkýň.  

Nebezpečenstvo, o ktorom sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tá si myslí, že dotyčná žena sa utopila, pretože nezvládla silné spätné vodné prúdy, ktoré sa zvyknú vytvárať pri pobreží s voľným vstupom do mora. „Mama tam bola s kamarátkami a ja jej hneď hovorím: Ako je to s prúdmi? Odpovedala, že nevie. Nikto z nich to nevedel. Moja mama nechýbala na ani jednej schôdzke, na toto je veľmi poctivá. Po tragédii bola schôdzka a opäť sa o tom nehovorilo,“ uviedla žena na margo toho, že o nebezpečenstve silných prúdov ani o tragédii im nikto nepovedal. „Je fajn, že delegát povie, pozor na kabelku, ale pozor na prúdy a ako z nich von, nevie ani on sám,“ dodala.


Čítajte aj: Slováci, chystáte sa na vytúženú dovolenku? Majte sa na pozore, TU hrozia teroristické útoky


Odborníci v tejto súvislosti tvrdia, že s prúdom je najlepšie nebojovať. „Všetci tí, ktorí sa utopili kvôli spätným prúdom, nezabil samotný prúd, ale ich vyčerpanie v boji s ním,“ povedal pre TN.cz muž, ktorý má s danou problematikou skúsenosti. „Rip current (spätný prúd) vás nikdy nestiahne pod vodu, len vás odnesie od brehu. Jeho sila zvyčajne slabne po 50 až 100 metroch. Prúdy po niekoľkých minútach menia svoje umiestnenie – tam, kde pred chvíľou bol, už nie je, a tam, kde nebol, sa môže objaviť,“ dodal.    

Viac o téme: ŠpanielskoSmrťMorePrúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu