Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci, chystáte sa na vytúženú dovolenku? Majte sa na pozore, TU hrozia teroristické útoky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA - V minulom roku Slovenská informačná služba vyhodnocovala a upozorňovala na zvýšenú teroristickú hrozbu, ktorá by mohla zasiahnuť slovenských občanov najmä v turistických destináciách v Egypte, Tunisku a Maroku. Uvádza sa to v odtajnenej časti Správy o činnosti SIS za rok 2018, ktorá je zverejnená na oficiálnej internetovej stránke spravodajskej služby.

Koniec dovolenky ako zo zlého sna: Slováci sa nevedia dostať domov z Grécka, uviazli na letisku

Medzi najrizikovejšie oblasti podľa správy SIS patril Egypt, kde na Sinajskom polostrove pretrvávalo vysoké riziko ozbrojených útokov na konvoje a turistické rezorty alebo únosov zahraničných turistov. Sinajský polostrov a najmä jeho severná oblasť boli naďalej operačným priestorom egyptskej odnože Daeš – provincia Sinaj.

"Vďaka prísnym bezpečnostným opatreniam, ako aj v dôsledku vojenskej porážky Daeš v Sýrii a Iraku sa v hodnotenom období všeobecné riziko teroristických útokov v turisticky atraktívnych regiónoch južného a východného Stredomoria znížilo, a to najmä v Turecku, ktoré bolo mimoriadne zraniteľné najmä pre svoju geografickú blízkosť k tzv. kalifátu v Sýrii a Iraku," píše sa v správe určenej pre verejnosť v sekcii pre vás a v kategórii zahraničnopolitická oblasť.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: pixabay.com)

Zvýšené riziko pretrvávalo aj v Tunisku, kde primárnu bezpečnostnú hrozbu predstavovali lokálne teroristické bunky hlásiace sa k Daeš a jeho sympatizanti, ktorí operovali samostatne alebo v malých skupinách mimo pozornosti úradov a navrátilci zo Sýrie, Iraku a Líbye.

Obavy aj v Turecku

Ako uvádza SIS vo svojej správe, v Turecku zase vyplývala hlavná bezpečnostná hrozba z pokračujúcich bojov na severe Sýrie a z pretrvávajúceho konfliktu s kurdskými militantmi na juhovýchode krajiny. Aj napriek oslabeniu Daeš boli zaznamenané indície o plánoch útokov jej priaznivcov proti západným diplomatickým misiám v Turecku a turistom v Istanbule.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

V Maroku relatívne efektívny bezpečnostný aparát doteraz dokázal zabrániť vzniku väčších teroristických organizácií. SIS však napriek tomu konštatovala zvýšené riziko teroristického útoku v krajine zo strany jednotlivcov a malých buniek inšpirovaných džihádistickou ideológiou, ktoré potvrdil aj útok z decembra 2018, pri ktorom boli zavraždené dve občianky Švédska. Píše sa v závere odtajnenej správy SIS.

Viac o téme: DovolenkaTerorizmusEgyptSIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu