Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stopka pre von der Leyenovú ako predsedníčku EK: Jej postoje sa nepáčia už dvom frakciám

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Frakcia Zelených v Európskom parlamente sa v stredu vyslovila, že Ursulu von der Leyenovú nepodporí na post predsedníčky Európskej komisie (EK). Informovala o tom agentúra DPA.

"Rozhodnutie frakcie Zelených! Budeme hlasovať proti von der Leyenovej," napísal na Twitteri člen nemeckých Zelených Sven Giegold. V stanovisku sa ďalej uvádza, že kandidátka na šéfku EK zastávala v otázke ochrany klímy pozíciu "bez ambície", a čo sa týka právneho štátu v Poľsku, Maďarsku a na Malte nepreukázala jasný postoj. Podľa Zelených podáva von der Leyenová "vágne odpovede namiesto európskeho odhodlania konať". "Európa potrebuje silnejšiu, jednoznačnejšiu predsedníčku EK," napísali predstavitelia Zelených na Twitteri.

Nemeckú političku von der Leyenovú nominovali do funkcie predsedníčky EK minulý utorok lídri krajín EÚ po tom, ako na tento post odmietli špicenkandidátov, teda volebných lídrov hlavných európskych politických táborov.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Von der Leyenová počas verejného stretnutia so skupinou, ktorá má v novom zložení EP 41 kresiel, uviedla, že podporuje návrhy na zavedenie minimálnej mzdy vo všetkých členských krajinách Únie a je otvorená myšlienke európskej schémy poistenia v nezamestnanosti. 

Dodala, že aj napriek nevyhnutnosti viesť zdravú rozpočtovú politiku, čo je silná téma ľudovcov z EPP, musí zostať priestor na investície do sociálnej spoločnosti, po ktorých volajú ľavicoví kritici politiky prísnych úsporných opatrení.

Krajná ľavica je nespokojná

Aj napriek snahe podporovať uvedené sociálne témy, však von der Leyenová nezískala podporu frakcie GUE/NGL. Jej súčasný predseda, nemecký europoslanec Martin Schirdewan, v správe pre médiá uviedol, že skupina sa rozhodla kandidatúru von der Leyenovej nepodporiť. 

"Vaše odpovede neboli dostatočné na splnenie najjednoduchších želaní Európanov," uviedol Schirdewan a dodal, že za jej vedenia budú naďalej pokračovať "chronické problémy" EÚ.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Yong Teck Lim)

Sociálni demokrati váhajú

A ani druhá najsilnejšia skupina v EP - socialisti a demokrati (S&D) - ktorá má 154 mandátov, v stredu nepotešila nemeckú nominantku, keď si eurosocialisti zobrali "čas na rozmyslenie" do pondelka. Je však pravdepodobné, že S&D ju nakoniec podporí.

Von der Leyenová v stredu absolvovala pracovné stretnutia s predstaviteľmi jednotlivých politických skupín v Európskom parlamente (EP), ako aj rokovania s Konferenciou predsedov EP, čím sa usilovala získať si dôveru čo najväčšieho počtu europoslancov pred hlasovaním o dôvere. To je zatiaľ naplánované na 16. júla v Štrasburgu. V 751-člennom europarlamente bude potrebovať podporu nadpolovičnej väčšiny poslancov - vzhľadom na neprítomnosť troch katalánskych poslancov v EP musí získať najmenej 374 hlasov.

Viac o téme: PredsedníčkaEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu