Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Líbyjská stráž strieľala na migrantov: Chceli sa zachrániť, utekali pred náletom

Nálete na predmestí Tripolisu
Nálete na predmestí Tripolisu (Zdroj: FOTO TASR/AP)

TRIPOLIS - Organizácia Spojených národov vo štvrtok informovala o streľbe líbyjskej stráže na utečencov a migrantov, ktorí sa snažili utiecť pred stredajším náletom na zadržiavacie centrum pre migrantom na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis. Napísala o tom agentúra Reuters.

V správe OSN sa uvádza, že v Tripolise došlo k dvom leteckým útokom; jeden z nich zasiahol neobývanú garáž a druhý hangár, v ktorom sa nachádzalo okolo 120 utečencov a migrantov. "Existujú správy, že po prvom nálete sa niektorí utečenci a migranti pri pokuse o útek dostali pod paľbu (líbyjskej) stráže," píše sa v správe OSN.   

Nálet v noci na stredu na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí Tripolisu si podľa najnovších informácií OSN vyžiadal najmenej 53 obetí - vrátane šiestich detí - a ďalších viac ako 130 zranených. Líbyjská vláda obvinila z náletu Líbyjskú národnú armádu (LNA) vedenú poľným maršalom Chalífom Haftarom, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil na Tripolis ofenzívu. Haftar zodpovednosť za útok odmietol a obvinil z neho vládu v Tripolise.

Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Chalífa Haftar bojuje proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž. Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný OSN, by mohol úplne zlyhať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie od vypuknutia bojov o Tripolis - od 4. apríla - prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

Viac o téme: UtečenciStrážNáletMigrantiTripolisOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu