Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jedna z najväčších záhad Vatikánu: VIDEO Zmiznutie dievčaťa pred 36 rokmi, divoké špekulácie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN - Vatikán nechá otvoriť dve hrobky na malom cintoríne v blízkosti Svätopeterskej baziliky a preverí, či ostatky obsahujú DNA pred 36 rokmi zmiznutej dcéry služobníka pápeža Jána Pavla II. Emanuely Orlandiovej. Napísala to agentúra ANSA. Pätnásťročná dievčina sa stratila v júli 1983 v Ríme a oficiálne nie sú o jej osude žiadne konkrétne informácie. Rodina dievčaťa dlhodobo požaduje, aby Vatikán zverejnil dokumentáciu o prípade.

Fanúšikovia smútia: Najkrajšia ruská hráčka (†26) pokru je mŕtva, záhadná smrť v kúpeľni

V utorkovom vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že hrobky budú otvorené 11. júla za prítomnosti členov rodiny Orlandiovcov. Nariadeniu otvoriť hroby predchádzal anonymný tip adresovaný rodine, ktorý nabáda vyšetrovateľov, aby na cintoríne blízko Svätopeterskej baziliky preskúmali sochu anjela a smer, ktorým ukazuje.

Zmiznutie Orlandiovej je podľa agentúry Reuters jednou z najväčších moderných záhad v sídle katolíckej cirkvi a zároveň predmetom divokých špekulácií talianskych médií. O jej zmiznutí vznikol rad teórií.

Jedna z najväčších záhad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podľa jednej za ním stojí mafia, podľa inej bolo dievča unesené s cieľom prinútiť Taliansko k prepusteniu tureckého teroristu Mehmeta Aliho Agcu, ktorý v roku 1981 na vatikánskom Svätopeterskom námestí vážne postrelil vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. Podľa iných hypotéz nemalo zmiznutie žiadnu spojitosť s Vatikánom a išlo o čisto kriminálny motív znásilnenia.

Prípad si znovu získal pozornosť vlani v decembri, keď sa pri renovácii jednej z budov diplomatického zastúpenia Vatikánu v Ríme našli dve sady ľudských kostí. Analýza DNA však vyvrátila, že by niektoré patrili Orlandiovej.

Viac o téme: ZmiznutieHrobkaVatikánEmanuela Orlandiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu