Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Summit Európskej únie sa oneskoril: Poľsko a Maďarsko kritizujú Timmermansa

Frans Timmermans.
Frans Timmermans. (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Schôdzka hláv štátov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie sa v Bruseli začala v nedeľu večer s hodinovým oneskorením, keďže predseda Európskej rady Donald Tusk ešte pred ňou rokoval s lídrami jednotlivých štátov.

Pred summitom sa konalo aj viacero osobitných stretnutí, napríklad premiéri krajín Vyšehradskej štvorky sa stretli s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a tiež s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. O priebehu rokovaní pred zasadnutím Európskej rady novinárov neinformovali.

Úvahy, že predsedom Európskej komisie by sa mohol stať socialistický špicenkandidát Frans Timmermans z Holandska, ešte pred stretnutím ostro kritizovali poľský premiér Mateusz Morawiecki aj maďarský premiér Viktor Orbán.

"Frans Timmermans nie je kandidátom kompromisu, Frans Timmermans je kandidátom, ktorý silne rozdeľuje Európu. Nerozumie strednej Európe," povedal Morawiecki. Timmermans bol hlasným kritikom reformy súdnictva, ktorú v Poľsku rozbehla strana Právo a spravodlivosť.

Orbán zase poslal predsedovi Európskej ľudovej strany (EPP) Josephovi Daulovi otvorený list, v ktorom okrem iného upozornil, že uvoľnenie vrcholnej pozície v Európskej komisii socialistom - napriek tomu, že skončili vo eurovoľbách druhí za EPP - by bolo ponižujúce. Orbánova strana FIDESZ má v súčasnosti pozastavené členstvo v EPP.

Viac o téme: SummitSchôdzaMaďarskoPoľskoEurópska úniaFrans Timmermans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu