Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Orbán odmietol americký Kongres: Delegácia odišla z Budapešti sklamaná

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BUDAPEŠŤ - Delegácia zložená z členov oboch komôr amerického Kongresu, ktorá tento týždeň navštívila Budapešť, vyjadrila znepokojenie nad tým, že vláda maďarského premiéra Viktora Orbána otvorila dvere ruskému vplyvu. Informovalo o tom vo štvrtok internetové vydanie maďarského ľavicového denníka Népszava, podľa ktorého americkú delegáciu Orbán neprijal.

"Spojené štáty aj naďalej podporujú snahy o posilnenie demokracie v Maďarsku. Počas pobytu v Budapešti sme absolvovali mnoho rozhovorov a sme sklamaní z toho, že sme sa nemohli stretnúť s premiérom Viktorom Orbánom. Vplyv oligarchov a členov strany na nezávislé inštitúcie, ako súdy a médiá, je v tejto krajine čoraz hrozivejší," píše vo vyhlásení, ktoré Népszave poskytol americký demokratický kongresman Steny Hoyer.

Denník pripomína, že osemčlenná americká delegácia sa v utorok na pôde veľvyslanectva USA stretla s predstaviteľmi občianskych organizácií, poslancami maďarského parlamentu a s nezávislými novinármi. Demokratický senátor Ben Cardin podotkol, že absolvované rozhovory objasnili mnohé oblasti.

"Aj naďalej sa domnievame, že najlepším partnerom Spojených štátov a členských krajín NATO by bolo silné a demokratické Maďarsko. Je nám ľúto, že sme s Viktorom Orbánom nemohli hovoriť o opatreniach jeho vlády, ktoré podkopávajú základné piliere demokracie, ktoré otvorili dvere ruskému vplyvu a ktoré umožnili korupciu," dodal Cardin.

"Máme snahu pokračovať v spoločnej práci s maďarskými priateľmi, aby sme zabezpečili slobodu volieb, nezávislosť súdnictva a diverzifikáciu médií," povedal republikánsky kongresman Tom Cole. Členov americkej delegácie počas pobytu v Budapešti prijal minister riadiaci úrad maďarskej vlády Gergely Gulyás a predseda zahraničného výboru parlamentu Zsolt Németh, uzatvára Népszava.

Viac o téme: Americký kongresBudapešťViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu