Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Sýrii zahynul turecký vojak, zabil ho delostrelecký granát: Ankara sľubuje odplatu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

ANKARA - Život tureckého vojaka si vyžiadal útok, ku ktorému došlo vo štvrtok v sýrskej provincii Idlib, keď delostrelecký granát vystrelený sýrskymi vládnymi silami dopadol na turecké pozorovateľské stanovište. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministerstva obrany.

Ďalší traja vojaci utrpeli pri útoku zranenia a boli zo Sýrie evakuovaní, uvádza sa ďalej vo vyhlásení tureckého rezortu s tým, že Ankara Sýriu varovala, že odpoveďou na útok bude "najťažší trest". Ide o prvého tureckého vojaka, ktorý zahynul pri útoku sýrskych vládnych síl od apríla, keď sýrska armáda a jej spojenci spustili ofenzívu s cieľom znovu získať Idlib z rúk povstalcov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Rusko, kľúčový spojenec Damasku, a Turecko, ktoré podporuje niektoré povstalecké skupiny v Sýrii, dosiahli vlani v septembri dohodu o zriadení demilitarizovanej nárazníkovej zóny v provincii Idlib, ktorá zahŕňala aj časti susedných provincií Hamá, Lázikíja a Aleppo. Od apríla sa tam však stupňuje bombardovanie sýrskym režimom aj Ruskom.

Vojna v Sýrii pripravila od začiatku marca 2011 o život vyše 370.000 ľudí. Takmer osem miliónov ľudí je v dôsledku viac ako osem rokov trvajúceho konfliktu vnútorne vysídlených a ďalších vyše päť miliónov Sýrčanov opustilo krajinu. OSN vlani v septembri vyčíslila škody spôsobené občianskou vojnou v Sýrii na viac ako 345 miliárd dolárov.

Viac o téme: Turecký vojakSýriaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu