Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zahynul americký vojak: Konflikt si už vyžiadal životy viac než 2400 príslušníkov armády.

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo / Tsafrir Abayov)

KÁBUL - Americký vojak prišiel v sobotu o život počas vojenskej operácie v Afganistane. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na armádu USA, ktorá však nezverejnila identitu muža ani okolnosti jeho usmrtenia. Mieni tak urobiť až po tom, ako informuje jeho rodinu.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid v telefonickom rozhovore pre AP potvrdil, že za sobotňajším útokom stojí toto militantné hnutie, neuviedol ale nijaké podrobnosti. Podľa agentúry Reuters ide už o najmenej siedmeho usmrteného príslušníka americkej armády v Afganistane v tomto roku, agentúra AFP uvádza desať amerických obetí.

V Afganistane pôsobí v rámci misie NATO približne 20.000 príslušníkov zahraničných síl — väčšinu z nich tvoria vojaci z USA. Už 18 rokov trvajúci konflikt v Afganistane si doteraz vyžiadal životy viac než 2400 amerických vojakov.

Vo februárovej správe Organizácie Spojených národov sa uvádza, že v Afganistane vlani prišiel o život rekordný počet 3804 civilistov. Je to dôsledok nárastu počtu náletov vedených USA i zvýšeného množstva samovražedných útokov.

Na prelome júna a júla viedol s Talibanom šesťdňové rokovania o ukončení bojov vyslanec Spojených štátov pre afganský mierový proces Zalmay Khalilzad. Ten označil ich posledné kolo za "najproduktívnejšie". Zástupcovia Talibanu uviedli, že sú s dosiahnutým pokrokom spokojní.

Viac o téme: VojakKonflikt USANATOAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu