Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský novinár zadržaný za predaj drog: Kremeľ vyhlásil, že prípad pozorne sleduje

Ivan Golun.
Ivan Golun. (Zdroj: SITA/Dmitry Dzhulay, meduza.io via AP)

MOSKVA - Kremeľ v pondelok oznámil, že prípad zadržaného ruského investigatívneho novinára Ivana Golunova "sleduje veľmi pozorne". Informovala o tom agentúra Interfax.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že "veľmi pozorne sledujeme, ako sa tento prípad rozvíja, i všetky jeho nuansy. Keďže to naozaj rezonuje, vyžaduje si to osobitnú pozornosť". Podľa Peskova by pozornosť tomuto prípadu mala venovať v prvom rade kancelária generálneho prokurátora a niektoré zložky v rámci ministerstva vnútra, a to z dôvodu odhalenia prípadného porušenia zákona. Peskov nepochybuje, že Úrad generálneho prokurátora bude reagovať na správy o porušovaní práv novinára Ivana Golunova, ku ktorým došlo počas jeho zadržania.

Novinár Ivan Golunov, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.io, bol zadržaný 6. júna v centre Moskvy "počas operatívnych pátracích aktivít" policajtov z oddelenia pre kontrolu obchodu s drogami. Podľa vyšetrovateľov sa tam Golunov "pokúsil o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme." V sobotu bol Golunov obvinený, ale ešte v ten istý deň ho jeden z okresných súdov v Moskve odmietol vziať do väzby a poslal do domáceho väzenia, v ktorom bude do 7. augusta.

Novinár na súde vyhlásil, že je nevinný a svoje trestné stíhanie dal so súvislosti so svojimi investigatívnymi článkami o podozrivých praktikách v pohrebných službách. Novinárov obhajca je presvedčený, že zadržanie jeho mandanta nebolo v súlade so zákonom. Poukázal i na to, že policajti voči nemu použili násilie. Vyslovil i predpoklad, že drogy a váhy, ktoré sa našli v batohu novinára, boli podhodené políciou.

Hovorca Peskov v pondelok uviedol, že prezident Vladimir Putin bol o prípade Golunov informovaný ešte minulý piatok. Peskov odmietol špekulovať, či možno očakávať odvolávania v policajných zložkách v súvislosti s podozreniami na prekročenie právomoci. Nechcel sa vyjadriť ani k tomu, či Putin bude o Golunovovi hovoriť s ruskou ombudsmankou Tatianou Moskaľkovovou na ich spoločnom stretnutí. Prešetriť postup polície pri zatýkaní novinára žiada aj generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland, ktorý na to vyzval ruského ministra vnútra Vladimira Kolokoľceva osobne. S podobnou výzvou sa obrátil aj na Moskaľkovovú.

Tá už medzičasom na svojom webe oznámila, že kauze Golunova "venuje zvýšenú pozornosť". Na znak solidarity s Golunovom spravodajské portály Kommersant, RBK a Vedomosti vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že dôkazy o Golunovovej vine považujú za nepresvedčivé a žiadajú aj preveriť postup polície pri jeho zatýkaní a vypočúvaní. Vyhlásenie My sme Ivan Golunov sa v pondelok objavilo aj na titulných stranách ich printových vydaní.

Viac o téme: DrogyZadržanieInvestigatívny novinárIvan Golun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu