Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ruského investigatívneho novinára obvinili z predaja drog: Psychicky sa zrútil a je v nemocnici

Ruská polícia obvinila investigatívneho novinára Ivana Golunova z pokusu o obchodovanie s
Ruská polícia obvinila investigatívneho novinára Ivana Golunova z pokusu o obchodovanie s "veľkým množstvom" nelegálnych drog. (Zdroj: SITA/Dmitry Dzhulay, meduza.io via AP)

MOSKVA - Ruská polícia v sobotu obvinila investigatívneho novinára Ivana Golunova z pokusu o obchodovanie s "veľkým množstvom" nelegálnych drog. Informoval o tom Golunovov obhajca. Novinárovi kolegovia tvrdia, že ide o vykonštruovaný proces s cieľom potrestať ho za prácu.

Ruská polícia neskôr zverejnila oznámenie, podľa ktorého novinára previezli do moskovskej nemocnice, pretože sa "necítil dobre". "Na základe vyšetrenia záchranármi bolo prijaté rozhodnutie o vyslaní zadržaného do zdravotníckeho zariadenia na pozorovanie."

Novinárov právnik Pavel Čikov ešte predtým v sobotu prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram uviedol, že "Ivan Golunov bol obžalovaný z pokusu o predaj drog". Čikov zverejnil taktiež policajný dokument obsahujúci obvinenia z predaja drog, vznesené v sobotu ráno voči novinárovi z nezávislého spravodajského webu Meduza so sídlom v Lotyšsku.

Čikov dodal, že záchranári chceli Golunova hospitalizovať po tom, ako sa v sobotu zrútil na policajnej stanici pred plánovaným súdnym pojednávaním o tom, či bude vo väzbe. Na Telegrame ďalej napísal, že lekári odhadujú, že Golunov má zlomené rebrá, podliatiny a otras mozgu a chceli ho vziať na nemocničné ošetrenie. Stretli sa však s "odporom policajtov".

Pred budovou súdu stáli podľa agentúry AFP novinári a držali plagáty s nápismi: "Som novinár Ivan Golunov. Zatknite aj mňa." Niekoľko z nich zadržala polícia. Ruského novinára Golunova (36), ktorý sa venoval prípadom korupcie oficiálnych predstaviteľov mesta Moskva, zatkli vo štvrtok, keď išiel na stretnutie so svojím zdrojom. V jeho ruksaku neskôr našli vrecúško s drogami -  novinár však odmieta, že by patrilo jemu. Ďalšie vrecúško s drogami a váhy našla polícia v jeho byte, uviedol server Meduza.io.

Zatknutie spája Golunov so svojou novinárskou činnosťou a všetky obvinenia odmieta. Pre obvinenia v súvislosti s drogami mu hrozí 10-20 rokov väzenia. V Rusku sa stal Golunov známy odhaľovaním korupčných prípadov v hlavnom meste, ktorého starostom je blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Sobianin.

Golunovov právnik Dmitrij Džulaj v piatok pre agentúru Reuters uviedol, že podľa jeho názoru jeho klientovi drogy podstrčila polícia, aby ho tým zdiskreditovala. Dodal, že Golunova v policajnej väzbe zbili. Polícia podľa neho navyše odmietla odobrať vzorky z rúk obvineného novinára, jeho ruksaku a nechtov, aby sa potvrdilo, či vôbec bol v kontakte s drogami.​

Viac o téme: DrogyNovinárObvinenie RuskoIvan Golunov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu