Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Revolúcia v Chartúme priniesla obete: Tisíce ľudí si uctili ich pamiatku pochodom

Demonštranti v Chartúme
Demonštranti v Chartúme (Zdroj: TASR/AP)

CHARTÚM - Pochodmi v sudánskom hlavnom meste Chartúm si uctili vo štvrtok tisíce ľudí demonštrantov, ktorí boli usmrtení počas niekoľkomesačnej vlny protestov proti režimu prezidenta Umara Bašíra a následne proti jeho nahradeniu vojenskou radou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Najnovšie zhromaždenia sa uskutočnili deň po tom, ako zástupcovia protestného hnutia a armády podpísali dohodu o deľbe moci. Tá má umožniť vznik civilnej vlády, čo bolo hlavnou požiadavkou protestujúcich po aprílovom zosadení Bašíra. Na štvrtkové pochody smerom k významnému námestiu v Chartúme vyzývala jedna z organizácií protestného hnutia, ktorá ich označila za "poctu počestným mučeníkom decembrovej revolúcie".

Práve v decembri 2018 totiž vypukli v Sudáne masové protesty, keď Bašírova vláda zvýšila ceny pohonných hmôt, chleba a múky. Účastníci pochodov mávali štátnymi vlajkami a pokrikovali heslá "Civilná vláda, civilná vláda!" či "Sloboda, mier, spravodlivosť!" Svedkovia uviedli, že zhromaždenie pri autobusovej stanici v centre Chartúmu rozohnala polícia pomocou slzotvorného plynu.

Napätie medzi protestujúcimi a vojenským vedením, ktoré prevzalo moc po Bašírovom zosadení, sa vystupňovalo po zásahu z 3. júna, keď bezpečnostné zložky zasiahli proti dlhotrvajúcemu okupačnému protestu v Chartúme, pričom desiatky ľudí usmrtili.

Lekársky výbor spriaznený s protestným hnutím uviedol vo štvrtok večer na tlačovej konferencii, že v rámci protestov, ktoré vypukli 19. decembra 2018, zahynulo doteraz 246 ľudí, z toho 127 v uvedený júnový deň. Ďalších 1353 ľudí podľa výboru utrpelo zranenia. Sudánske úrady však uvádzajú nižšie počty, upozornila AFP.

Viac o téme: ObetePochodProtestyDemonštrantiChartúmUmar Bašír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu