Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stovka obetí a množstvo zranených: Protestné hnutie v Sudáne ukončí občiansku neposlušnosť

Protesty v Sudáne
Protesty v Sudáne (Zdroj: SITA/AP)

CHARTÚM - Vodcovia prodemokratického hnutia v Sudáne súhlasili s ukončením svojej kampane celoštátnej občianskej neposlušnosti, vyhlásenej minulý týždeň v reakcii na zásahy armády proti demonštrantom v Chartúme, ktoré si vyžiadali niekoľko desiatok obetí na životoch. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Zväz za slobodu a zmenu, zastrešujúci skupiny protestujúcich, zároveň pristúpil na obnovenie rokovaní s vojenskou radou, ktorá v apríli prevzala vedenie krajiny po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra, oznámil v utorok etiópsky sprostredkovateľ citovaný tlačovou agentúrou AFP. Obnovenie rokovaní o prechode moci na civilnú vládu sa podľa neho očakáva už "čoskoro".

Samotné protestné hnutie vydalo vyhlásenie, v ktorom vyzvalo Sudáncov, aby "začali od stredy opäť pracovať". Vojenská vláda, oficiálne označovaná ako Prechodná vojenská rada, zase "na znak dobrej vôle" súhlasila s prepustením "všetkých politických väzňov", doplnil sprostredkovateľ bez uvedenia podrobností.

Zrážky medzi armádou a protestujúcimi v Sudáne si vyžiadali minulý týždeň vyše 100 obetí na životoch a niekoľko stoviek zranených. Vojenská rada medzitým oznámila zrušenie dohody s opozíciou o prechode moci na civilnú vládu a ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch voľby.

Bezpečnostná rada OSN odsúdila násilie v Sudáne

Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov (BR OSN) v utorok dôrazne odsúdila prejavy násilia v Sudáne, ku ktorým došlo v  nedávnom období, a vyzvala vládnucu vojenskú radu a opozičné protestné skupiny, aby pracovali na riešení krízy, informovala agentúra AFP. Bezpečnostná v jednotnom vyhlásení rada žiadala okamžité zastavenie násilia voči civilistom a zdôraznila dôležitosť dodržiavania ľudských práv.

Zväz za slobodu a zmenu, zastrešujúci skupiny protestujúcich, v utorok pristúpil na obnovenie rokovaní s vojenskou radou, ktorá v apríli prevzala vedenie krajiny po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra.

Viac o téme: ArmádaSudánChartúmObčianska neposlušnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu