Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zelenskyj navštívil Brusel a nebral si servítku pred ústa: Výzva na tvrdšie sankcie voči Rusku

Volodymyr Zelenskyj,
Volodymyr Zelenskyj, (Zdroj: TASR/AP Photo/Riccardo Pareggiani)

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európsku úniu na zosilnenie sankcií voči Rusku v čase pokračujúceho napätia v Donbase na východe Ukrajiny. Nový ukrajinský prezident Zelenskyj to povedal po rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré mal v rámci svojej prvej zahraničnej návštevy po nástupe do úradu v sídle Európskej únie a Severoatlantickej aliancie v Bruseli, píše agentúra AP.

Zelenskyj sa taktiež poďakoval eurobloku za jeho "neochvejnú podporu" a vyzval na "posilnenie sankcií na dosiahnutie mieru na Ukrajine". Tusk uviedol, že tým, že si Zelenskyj za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty vo funkcii prezidenta Ukrajiny zvolil sídlo EÚ a NATO, vysiela "silný a dôležitý signál". Dodal, že EÚ je naďalej odhodlaná podporovať nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Nový ukrajinský prezident rokoval v Bruseli aj so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou. Zelenskyj absolvoval v utorok v Bruseli stretnutia s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom i poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Viac o téme: SankcieRuskoEurópaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu