Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ukrajinský prezident Zelenskyj obhajoval rozpustenie parlamentu na Ústavnom súde

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obhajoval v utorok na Ústavnom súde svoje rozhodnutie rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby. Informovala o tom agentúra AFP.

"Naše stanovisko je z právneho hľadiska nesporné a bezúhonné," vyhlásil Zelenskyj pred súdom, pričom vyjadril presvedčenie, že súd príjme spravodlivé rozhodnutie, ktoré jeho tím "nezahanbí". Ukrajinský prezident v tejto súvislosti tiež zdôraznil, že Ukrajinci "nemajú žiadnu dôveru v parlament".

Súd by mal v tejto veci podľa predstaviteľov Zelenského tímu rozhodnúť do 29. júna. Ako píše AFP, Zelenskyj bol zvolený na pozadí rastúceho rozčarovania ukrajinského elektorátu z jeho predchodcu Petra Porošenka. Zelenskyj, bývalý komediant a politický nováčik, pritom čelí odporu zo strany parlamentu, ktorý sa voči nemu stavia z väčšej časti nepriateľsky.

Svoje rozhodnutie rozpustiť parlament oznámil nový prezident ešte 20. mája počas svojej inaugurácie a krátko na to podpísal aj dekrét o rozpustení parlamentu, pričom termín predčasných volieb stanovil na 21. júla.

Po tom, ako niektorí analytici označili dané rozhodnutie za protiústavné, rozhodla sa ho skupina poslancov napadnúť na Ústavnom súde. Zelenského strana - Sluha národa - by podľa prieskumov verejnej mienky mohla vo voľbách získať viac ako tretinu hlasov, píše AFP.

Zelenskyj zbavil funkcií 15 gubernátorov a žiada ďalšie odvolávania

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zbavil funkcie 15 gubernátorov a požiadal parlament o odvolanie generálneho prokurátora Jurija Lucenka. S odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie zástupcu šéfa prezidentskej administratívy Ruslana Riabošapku tom informovali agentúry Reuters a Ukrinform.

"Čo sa týka gubernátorov, dnes prišla prvá časť vládnych návrhov na odvolanie hláv regiónov," vyhlásil Riabošapka a dodal, že prezident už odvolal šéfov 15 z 24 oblastí, píše Ukrinform.

V súvislosti s návrhom na odvolanie Lucenka zástupca šéfa prezidentskej administratívy uviedol, že napriek zmenám zákona o prokuratúre, na základe ktorých generálny prokurátor nemusí mať právnické vzdelanie, môže byť podľa iných noriem toho istého zákona na čele prokuratúry aj naďalej "len človek s právnickým vzdelaním". Riabošapka dodal, že vzhľadom na charakter svojej služby by generálny prokurátor mal mať nielen právnické vzdelanie, ale aj praktické skúsenosti v danej oblasti.

Zelenského predstaviteľ v parlamente Ruslan Stefančuk ešte minulý týždeň informoval o tom, že prezident tiež opätovne požiadal parlament o odvolanie ministrov zahraničných vecí a obrany - Pavla Klimkina a Stepana Poltoraka -, ako aj šéfa civilnej kontrarozviedky SBU Vasyľa Hrycaka. Novým šéfom diplomacie by sa podľa agentúry Reuters mal stať Vadim Pristajko, ktorý momentálne zastáva okrem iného aj funkciu ukrajinského vyslanca v NATO.

Zelenskyj vymenoval nového šéfa Služby zahraničnej rozviedky Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v utorok do funkcie šéfa Služby zahraničnej rozviedky Ukrajiny (SZRU) Vladyslava Bucharjeva. S odvolaním sa zástupcu šéfa prezidentskej administratívy Ruslana Riabošapku o tom informovala agentúra Ukrinform.

Bucharjev sa narodil 14. marca 1969 v meste Lebedyn v Sumskej oblasti. Je poslancom parlamentu, bývalým prvým zástupcom riaditeľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a exvedúcim hlavného oddelenia pre boj proti korupcii a organizovanému zločinu v rámci centrálneho riaditeľstva SBU.

Zelenskyj zároveň dekrétom odvolal dočasného šéfa SZRU Andrija Aljeksjejenka, ktorý funkciu zastával od marca 2019. Dovtedy, od septembra 2017, bol šéfom SZRU Jehor Božok. Vymenoval ho vtedajší prezident Petro Porošenko. Ihora Razinkova, ktorý dočasne rozviedku viedol, zároveň zbavil tejto funkcie. Razinkov viedol SZRU od roku 2016, keď Porošenko odvolal z jej čela Viktora Hvozďa. SZRU uvádza, že je nezávislým štátnym orgánom, ktorý vykonáva spravodajskú činnosť v politickej, ekonomickej, vojensko-technickej, vedecko-technickej, informačnej a ekologickej oblasti.

Viac o téme: ústavný súdPredčasné voľbyUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu