Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lajčák sprevádza premiéra Pellegriniho v Rusku: Bol aj súčasťou delegácie v USA

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

MOSKVA – Návšteva Moskvy a Washingtonu D.C. sa nedá porovnať. Zatiaľ čo premiér Peter Pellegrini rieši s ruskými predstaviteľmi strategické a ekonomické otázky, s americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa venovali bilaterálnym vzťahom. Vyplýva to zo slov ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý sprevádza Pellegriniho na pracovnej návšteve Ruska. Lajčák bol súčasťou delegácie premiéra aj pred mesiacom v USA.

 "Agenda je iná. USA sú naším spojencom v Severoatlantickej aliancii. Patríme do rovnakého hodnotového ukotvenia. Rusko je kľúčovým ekonomickým partnerom z krajín mimo EÚ,“ porovnal tieto dve zahraničné cesty Lajčák. Ako ďalej povedal, snaží sa rokovania využiť aj na to, aby zistil postoj Moskvy k zahranično-politickým otázkam.

„Rusko je globálny hráč, je to člen Bezpečnostnej rady OSN. Je celý rad problémov, ktoré sa nedajú vyriešiť bez aktívnej účasti Ruska,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že to osobitne vníma v kontexte predsedníctva Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Lajčák zisťoval postoj Moskvy aj k situácii na Ukrajine. Novým prezidentom je bývalý herec Volodymyr Zelenskyj a krajinu čakajú aj parlamentné voľby.

„Bol som tu vo februári a vtedy bolo pred prezidentskými voľbami. Budúci týždeň budem v Kyjeve. Chcel som motivovať ruskú stranu ku konštruktívnemu prístupu pri hľadaní riešení aj v politickej rovine, aj humanitárnej a pri zvýšení dôvery,“ povedal na margo rusko-ukrajinských vzťahov. Zvolením Zelenkého nastala podľa neho nová situácia.

Aj Moskva podľa neho vníma, že prichádzajú noví ľudia, ktorí signalizujú záujem o konštruktívnu spoluprácu. Predtým si z ruskej strany všímal obrovskú mieru nedôvery k bývalému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Na druhej strane Rusi čakajú aj na vytvorenie novej vlády. Pokiaľ však ide o humanitárnu situáciu ľudí na Ukrajine postihnutých rusko-ukrajinským konfliktom, podľa Lajčáka by sme sa nemali schovávať za politický kalendár. Apeloval na ruskú stranu, aby sa aspoň pre obyčajných ľudí podarilo niečo urobiť a o to isté sa bude usilovať aj v Kyjeve.

Slovensko tento rok predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Lajčák v rámci predsedníctva navštevuje všetky krajiny postihnuté konfliktami. V januári bol v Kyjeve aj na východe Ukrajiny. Počas predsedníctva sa jeho rezort usiluje o to, aby sa podarilo pomôcť civilistom, napríklad v zabezpečení vody či rekonštrukcii mosta medzi oblasťami kontrolovanými Kyjevom a proruskými separatistami.

Viac o téme: RuskoUSAPeter PellegriniMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu