Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novinár dostal dva roky väzenia: Údajne urazil najvyššieho duchovného vodcu

TEHERÁN - Za šírenie dezinformácií a urážku najvyššieho duchovného vodcu a vedenia krajiny bol v nedeľu v Iráne na dva roky väzenia odsúdený proreformný novinár Masúd Kazemí. Ako informovala agentúra IRNA, Kazemí má súčasne na dva roky zakázané vykonávať "mediálne aktivity".

Podľa správ iránskych médií novinára zatkli 22. mája. Nie je známe, z čoho konkrétne bol obvinený. Novinár bol reportérom proreformného denníka aš-Šark a  šéfredaktorom mesačníka Seda-je Parsí. Novinárov právnik informoval, že ešte pred súdnym procesom súd jeho mandantovi stanovil kauciu vo výške 10 miliárd riálov (približne 74.000 dolárov) vo veci obvinenia zo "sprisahania proti národnej bezpečnosti".

Toto obvinenie bolo však počas súdneho pojednávania stiahnuté, uviedol právnik. Vyjadril tiež nádej, že vzhľadom na charakter vznesených obvinení súd rozhodne o znížení kaucie a jeho mandant sa dostane na slobodu. Agentúra AFP pripomenula prípady zadržania a odsúdenia dvoch novinárov, ktorí sa vo svojich textoch dopustili urážok v Iráne uctievaných náboženských hodnostárov. 

V jednom prípade šlo o údajnú urážku imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda, a v druhom o urážku imáma Rezu, ktorý žil v 9. storočí. V tomto prípade bol novinár vlani v auguste odsúdený na desať rokov väzenia. 

Viac o téme: IránNovinár. väzenieMasúd Kazemí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu