Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V štáte Veracruz zachránili uneseného novinára: Mexický reportér dostával vyhrážky celé roky

V štáte Veracruz zachránili uneseného novinára Zobraziť galériu (2)
V štáte Veracruz zachránili uneseného novinára (Zdroj: TASR (AP Photo/Felix Marquez))

MEXIKO - Mexického novinára Marcosa Mirandu Cogca zachránili bezpečnostné sily necelý deň po tom, čo ho z jeho domu v štáte Veracruz uniesli ozbrojení muži. Informovali o tom vo štvrtok mexickí predstavitelia.

Guvernér mexického štátu Veracruz Cuitláhuac García oznámil na Twitteri, že Miranda Cogco bol oslobodený. Guvernér zároveň pochválil armádu a štátnu aj federálnu políciu za ich výkon. Štátny minister pre bezpečnosť Hugo Gutiérrez Maldonado uviedol, že Miranda Cogco je v bezpečí a so svojou rodinou. Novinárova manželka v stredu povedala, že jej muž dostával celé roky vyhrážky za kritické články o miestnej samospráve.

V štáte Veracruz zachránili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Felix Marquez)

Mirandu uniesli necelých 12 hodín po tom, čo zabili mexickú novinárku Normu Sarabiovú, pripomenula tlačová agentúra AP. Novinárku miestnych novín zavraždili v utorok v susednom štáte Tabasco na juhovýchode Mexika. Na Sarabiovú zaútočili dvaja maskovaní ozbrojení muži na motorke - niekoľkokrát na ňu vystrelili v blízkosti jej bydliska, uviedol denník Tabasco Hoy.

"Jej smrť nás nesmierne mrzí a súcitíme s jej rodinou," napísal na Twitteri šéfredaktor týchto novín Héctor Tapia. Sarabiová pôsobila v novinách Tabasco Hoy 15 rokov a v poslednom období písala i pre viaceré lokálne médiá. Ide už o šiestu vraždu novinára v Mexiku počas tohto roku. Mexiko predstavuje pre novinárov jednu z najnebezpečnejších krajín na svete. Od roku 2000 zabili v tomto stredoamerickom štáte - zažívajúcom vlnu násilia v súvislosti s obchodovaním s drogami a korupciou v politike - už viac než 100 pracovníkov médií. Väčšina páchateľov zostala nepotrestaná.

Mexiko sa podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) nachádza za Afganistanom a Sýriou na treťom mieste spomedzi všetkých krajín sveta, kde novinárom hrozí najväčšie nebezpečenstvo. V máji napríklad zavraždili investigatívneho novinára Francisca Romera, ktorý sa zaoberal organizovaným zločinom a politickými kauzami.

Viac o téme: únosNovinárMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu