Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko bude o rok predsedať Európskej rade: Hlavnou témou bude boj proti antisemitizmu

 Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas.
Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BERLÍN - Boj proti nenávisti voči židom by mal byť ťažiskovou témou nemeckého predsedníctva Európskej rady v druhom polroku 2020. Píše sa to v prejave ministra zahraničných vecí Heika Maasa zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý podľa denníka Die Welt prednesie v utorok.

Častejšie prejavy antisemitizmu v Nemecku a Európe sú podľa Maasa aj dôsledkom migrácie, čo však neospravedlňuje protimoslimský rasizmus. "Mnohí ľudia, ktorí k nám prišli, boli už veľmi skoro naočkovaní antisemitskými klišé," píše sa v Maasovom prejave, s ktorým vystúpi pri príležitosti otvorenia európskej siete proti antisemitizmu. Tá by sa mala stať platformou pre občianske organizácie zapojené do vzdelávacích programov proti antisemitizmu. 

V niektorých krajinách sú židia dokonca hanobení v učebniciach. "Takéto skreslené obrazy sa vryjú do pamäti a samozrejme nezmiznú ani vtedy, keď prekročíte nemecké hranice," hovorí Maas. "V slobodnej a tolerantnej Európe musíme pred urážkami a útokmi rovnako chrániť ženu, ktorá si zahaľuje tvár, ako aj muža s kipou," vyzýva Maas. "Antisemitizmus nie je produkt z dovozu. Práve my Nemci by sme si to mali neustále uvedomovať," zdôrazňuje. Pravicoví radikáli sú zodpovední za väčšinu antisemitských trestných činov v Nemecku. Podľa ministerstva vnútra je v tejto krajine viac ako 12.000 násilných pravicových extrémistov.

Viac o téme: AntisemitizmusNemeckoEurópska radaHeik Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu