Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľský premiér Kaczynski si trúfa: Euro prijmeme až vtedy, keď dosiahneme úroveň Nemecka

Jaroslaw Kaczyňski
Jaroslaw Kaczyňski (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) hovorí euru "nie" a domnieva sa, že Varšava by mala prijať túto spoločnú menu až vtedy, keď bude ekonomika krajiny taká, akú má Nemecko. Vyhlásil to v sobotu líder PiS Jaroslaw Kaczynski, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Kaczynski mal prejav na straníckom zjazde v meste Lublin pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sú všeobecne vnímané ako skúška pre PiS a jej hlavných oponentov v nastávajúcich poľských všeobecných voľbách. "Hovoríme nie euru a nie európskym cenám. Jedného dňa euro prijmeme, pretože sme sa k tomu ako členský štát EÚ zaviazali, ale pristúpime k tomuto kroku až vtedy, keď to bude v našom záujme - keď dosiahneme úroveň HDP a kvalitu života, ktorá bude veľmi podobná tej v Nemecku," vyhlásil Kaczynski.

PiS už predtým tvrdila, že Poľsko by sa nemalo ponáhľať do eurozóny, avšak tento argument teraz opakuje s cieľom prilákať viac podporovateľov pred voľbami, analyzuje Reuters. Zatiaľ čo väčšina Poliakov je za členstvo krajiny v EÚ, v otázke zavedenia eura obyvateľstvo podľa prieskumov jednotné nie je.

PiS momentálne podporuje 38,7 percenta voličov, kým Európskej koalícii (KE) by dalo hlas 36,2 percenta voličov, vyplýva z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý pre rozhlasovú stanicu ZET uskutočnila spoločnosť IBRIS. KE pozostáva z hlavných opozičných strán vrátane najväčšieho politického rivala PiS - Občianskej platformy (PO) - ktoré sa tohto roku spojili proti vládnuce strane. KE ešte verejne nedeklarovala svoju politiku ohľadom zavedenia eura, ale všeobecne sa predpokladá, že k danej záležitosti zastáva pozitívnejší postoj ako PiS. Spoluzakladateľom PO je predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý podporoval jednotnú menu už pred finančnou krízou, avšak strana vyhlásila, že Poľsko potrebuje diskusiu o prijatí eura.

Viac o téme: EuroPrijatieNemeckoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu