Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Budúcnosť a smerovanie EPP určí Merkelová a ja, nie Orbán, odkázal predseda frakcie Weber

Manfred Weber
Manfred Weber (Zdroj: TASR/Markku Ulander/Lehtikuva via AP)

BUDAPEŠŤ - Budúcnosť maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskej ľudovej strane (EPP) je stále otvorená. Ak premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán bude opäť provokovať, tak trojčlenný monitorovací výbor predloží EPP patričné odporúčanie, povedal v Bruseli pre piatkové vydanie ľavicového denníka Népszava predseda frakcie v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber.

Podľa tohto bavorského politika, volebného lídra EPP vo voľbách do EP a kandidáta ľudovcov na post predsedu Európskej komisie (EK), EPP jasne rozhodla o pozastavení členstva Fideszu v tejto politickej skupine. Odkazom rozhodnutia EPP podľa Webera je, že politické smerovanie a budúcnosť európskych ľudovcov budú určovať osobnosti EPP, akými sú Angela Merkelová či on sám, a nie Orbán.

"S Maďarskom je niekoľko problémov. Musíme kráčať postupne. Ak sa ale v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov nepodarí pokročiť, tak si môžeme byť istí, že nezávislý monitorovací výbor vedený bývalým predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom zareaguje. Možnosť vylúčenia Fideszu z EPP je nastolená, o tom nikto nemôže pochybovať," cituje Népszava vyjadrenie Webera.

V polovici marca Weber určil podmienky zachovania členstva Fideszu v EPP, ktorými boli: 

- zastavenie kampane namierenej proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie
- ospravedlnenie sa Orbána ostatným členom EPP 
- zabezpečenie, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Viac o téme: Európsky parlamentViktor OrbánFideszEPPManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu