Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šťastie v nešťastí v Tunisku: Rybári zachraňovali topiacich sa migrantov, desiatkam nepomohli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Fabian Heinz/Sea-eye.org via AP)

TUNIS - Približne 60 prevažne bangladéšskych migrantov zomrelo vo vodách Stredozemného mora po tom, ako sa pri Tunisku prevrátil malý čln, v ktorom sa viezli. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Tuniská organizácia Červeného kríža v sobotu s odvolaním sa na svedkov tragédie uviedla, že nešťastie sa stalo po tom, ako sa plavidlo vydalo na cestu zo severoafrickej Líbye do Talianska. Skupina približne 75 ľudí vyplávala na more z líbyjského prístavu Zuára vo štvrtok večer vo veľkej lodi. Migrantov neskôr presunuli na menšie plavidlo a to sa potopilo pri pobreží Tuniska.

"Migrantov premiestnili do menšieho nafukovacieho člna, ktorý bol preťažený a o desať minút neskôr sa potopil," povedal pre AFP predstaviteľ tuniského Červeného kríža. Tuniskí rybári zachránili 16 ľudí, ktorí strávili osem hodín v studenej vode, a previezli ich na pevninu pri tuniskom meste Zarzis.

Západné pobrežie Líbye je hlavným východiskovým bodom pre migrantov smerujúcich do Európy. Ich počet však poklesol, odkedy Taliansko i Európska únia zintenzívnili podporu líbyjskej pobrežnej stráže.
 

Viac o téme: RybáriMigrantiTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu