Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rodina pochovala otca (†26) a dcérku (†23 m.): FOTO ich smrti vyvolalo reakcie po celom svete

Pohreb mladého otca a jeho 23-mesačnej dcéry. Zobraziť galériu (5)
Pohreb mladého otca a jeho 23-mesačnej dcéry. (Zdroj: SITA/AP)

MATAMOROS - Príbuzní v Salvádore v pondelok pochovali Óscara Alberta Martíneza a jeho ani nie dvojročnú dcéru Valeriu, ktorí sa utopili pri pokuse dostať sa cez rieku Rio Grande z Mexika do Spojených štátov. Snímka utopenej dvojice obletela svet a v Spojených štátoch oživila spory o migračnej politike administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

Pohreb, ktorého sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, bol vyhlásený za súkromný. Novinári na obrad na cintoríne La Bermeja na juhu San Salvadoru nemali prístup.

Pohreb mladého otca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dojemná fotografia, na ktorej má ani nie dvojročné dievčatko aj po smrti ruku okolo otcovho krku, vyvolala reakcie po celom svete a znova rozprúdila diskusie o nebezpečenstve, ktorým migranti pri pokuse preniknúť bez dokladov do USA čelia.

Pohreb mladého otca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nový salvádorský prezident Nayib Bukele v nedeľu na tlačovej konferencii vyhlásil, že za smrť otca a jeho dcérky je zodpovedný Salvádor rovnako ako za osudy desiatok tisíc obyvateľov krajiny, ktorí sa rozhodli vlasť opustiť. „Ľudia neutekajú zo svojich domovov, pretože chcú,“ povedal Bukele. „Utekajú, pretože cítia, že musia,“ dodal.

Pohreb mladého otca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)


Súvisiace: Ďalšie mrazivé FOTO smrti obletelo svet! Dvojročné dievčatko zahynulo v objatí s otcom (†26)


Snímku, ktorú zverejnil ako prvý mexický denník La Jornada, zaobstarala novinárka Julia Le Ducová, keď záchranári pred týždňom v pondelok našli mŕtveho 26-ročného Martíneza a jeho dcéru na plytčine pri brehu. Podľa príbehu popísaného novinárkou mala rodina zo Salvádoru len malé vyhliadky, že sa jej podarí odovzdať americkým úradom žiadosť o udelenie azylu. Preto sa otec rozhodol dostať sa do USA ilegálne cez Rio Grande.

Snímka zachytáva tragickú smrť otca a dcéry.
Zobraziť galériu (5)
Snímka zachytáva tragickú smrť otca a dcéry.  (Zdroj: SITA/AP)

Najprv rieku preplával s 23-mesačnou dcérkou Valeriou, ktorú nechal na americkom brehu. Potom sa vydal späť po manželku. Keď ale Valeria videla, že otec pláva preč, skočila za ním do vody. Martínez sa po ňu vrátil, chytil ju, ale prúd ich nakoniec strhol.

Viac o téme: USAMexikoUtečenciRio GrandeÓscar Martínez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu