Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utečencov stále pribúda: Počet migrantov na gréckych ostrovoch rapídne vzrástol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Fabian Heinz/Sea-eye.org via AP)

ATÉNY - Počet migrantov v registračných táboroch na gréckych ostrovoch opäť vzrástol, a to na viac ako 16.000, informovalo v piatok grécke ministerstvo pre migráciu.

Počet migrantov v týchto táboroch sa začiatkom roka znížil na 14.400, ale odvtedy neustále stúpa. Len v uplynulých dvoch týždňoch dorazili z Turecka na grécke ostrovy stovky migrantov. Tábory na ostrovoch Samos a Lesbos sú preplnené a organizácie na pomoc utečencom opakovane kritizovali tamojšie neľudské podmienky.

Na Samose, v blízkosti hlavného mesta Vathy, žije v a okolí tábora, ktorý má kapacitu asi 650 ľudí, takmer 3500 migrantov. K nárastu počtu migrantov dochádza napriek dohode medzi EÚ a Tureckom z marca 2016, ktorá stanovuje, že EÚ môže poslať späť všetkých migrantov, ktorí nelegálne prichádzajú na grécke ostrovy cez Turecko. Turecko zasa posiela utečencov zo Sýrie do členských štátov EÚ a dostáva finančnú pomoc pre utečencov v Turecku. Na vrchole utečeneckej krízy v roku 2015 boli dni, keď na grécke ostrovy dorazilo až 7000 migrantov, dodala DPA.

Viac o téme: OstrovyUtečenciTáboryMigrantiGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu