Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severozápad Sýrie sa premenil na vojnovú zónu: Región opúsťajú humanitárne organizácie

Sýrski vojaci
Sýrski vojaci (Zdroj: SITA/Ugur Can/DHA via AP, File)

DAMASK - Humanitárne organizácie spolupracujúce s OSN dočasne pozastavili svoju činnosť v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú vystavené intenzívnemu bombardovaniu a ostreľovaniu zo strany sýrskych vládnych síl. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

"K 8. máju pozastavilo svoju činnosť v oblastiach postihnutých konfliktom najmenej 16 našich partnerských humanitárnych organizácií," uvádza sa v piatkovom vyhlásení Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Podobne na situáciu na severozápade Sýrie reagoval aj Svetový potravinový program OSN (WFP), ktorý v obave o životy a zdravie svojich pracovníkov prerušil "dodávky (potravín) pre približne 47.000 obyvateľov miest a dedín..., ktoré sa stali terčom ostreľovania". Severozápad Sýrie kontrolujú džihádisti. Spadá sem veľká časť provincie Idlib, ako aj priľahlé časti provincií Hamá a Aleppo.

Samotnú provinciu Idlib však pred rozsiahlou ofenzívu sýrskych vládnych síl chránila dohoda o prímerí, ktorú vlani v septembri dosiahlo Rusko, spojenec Damasku, s Tureckom, ktoré podporuje povstalcov.

Región, v ktorom žijú približne tri milióny ľudí, sa však opäť stal narastajúcim terčom útokov zo strany sýrskeho režimu od januára, keď kontrolu nad ním prevzali militanti z hnutia Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), niekdajšej sýrskej odnože extrémistickej organizácie al-Káida.

Viac o téme: Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu