Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trump to už nevydržal, veľká výzva pre Rusko a Sýriu: Svet sa pozerá na masaker, PRESTAŇTE!

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyzval v nedeľu Sýriu a Rusko, aby okamžite zastavili bombardovanie v sýrskej provincii Idlib, ktorá je baštou povstalcov a džihádistov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Trump vo vyjadrení na Twitteri písal o správach, že ruské, sýrske a v menšej miere aj iránske sily v Idlibe "nevyberavo zabíjajú mnohých nevinných civilistov". "Svet sa pozerá na tento masaker. Čo je zmyslom, čo vám to prinesie? PRESTAŇTE!" apeloval šéf Bieleho domu v tvíte krátko pred tým, ako mal odletieť na štátnu návštevu Británie.

Sýrske mimovládne organizácie v piatok odsúdili medzinárodnú nečinnosť vo svetle rastúceho násilia v zmienenom regióne na severozápade krajiny. Ich zástupcovia na tlačovej konferencii v Istanbule uviedli, že bombardovanie zo strany sýrskych a ruských síl tam zabilo desiatky civilistov a prinútilo 300.000 ľudí utiecť k hranici s Tureckom.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

Skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v piatok uviedla, že pri najnovších zrážkach v Idlibe zahynulo takmer 950 ľudí. Úplnú ofenzívu sýrskeho režimu na túto provinciu a okolité oblasti, ktoré kontroluje bývalá sýrska odnož al-Káidy, mala odvrátiť septembrová dohoda. Džihádisti však odmietli odísť a dohoda je na pokraji stroskotania v čase zintenzívnených leteckých a raketových úderov sýrskych a ruských jednotiek.

Viac o téme: RuskoUSADonald TrumpSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu