Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurovoľby sa blížia, črtá sa silné spojenectvo: Le Penová podáva ruku týmto európskym stranám

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP)

BRUSEL - Šéfka extrémne pravicovej francúzskej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová ponúka strane Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a poľskej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) spojenectvo na pôde Európskeho parlamentu (EP).

V nedeľu počas predvolebnej kampane v Bruseli Le Penová vyhlásila, že v euroskeptickej parlamentnej politickej frakcii Európa národov a slobôd (ENF) budú vítaní všetci tí, ktorí hovoria, že strany združené v tejto skupine majú pravdu a konajú správne.

"Podávame im ruku," zdôraznila šéfka RN, ktorá prišla do Bruselu podporiť svojho politického spojenca z EP flámsku extrémne pravicovú a nacionalistickú stranu Vlaams Belang (Flámsky záujem). Na verejnom zhromaždení dokonca vyzvala aj frankofónne obyvateľstvo Belgicka, aby v nadchádzajúcich eurovoľbách (23.-26.5) volili poslancov strany Flámsky záujem (Vlaams Belang).

"Pán Orban musí zistiť, či ešte politicky súhlasí s Európskou ľudovou stranou, ktorá hlasovala proti nemu a ktorá hlasovala za nútené presídľovanie migrantov do členských krajín (...) Alebo či sa politicky cíti viac doma v hnutí ako je naše," povedala Le Penová.

Koncom marca politickí predstavitelia EPP z dôvodu porušovania princípov právneho štátu a pre viaceré eurofóbne prejavy rozhodli o pozastavení členstva Fideszu v tejto najväčšej európskej politickej rodine. 

Tlačová agentúra AFP upozornila, že Orbán 2. mája privítal v Budapešti talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, s ktorým sa zatiaľ dohodli na "spolupráci" po eurovoľbách v súvislosti s protiimigračnou líniou EÚ. 

Salvini sa netají pokusmi vytvoriť na pôde europarlamentu širokú politickú platformu euroskeptických strán, pričom ráta so spojenectvom Le Penovej. Na druhej strane však Orbán v nedávnom rozhovore pre týždenník Le Point ubezpečil, že "nemá žiaden vzťah" s Le Penovou a že sa nechystá na povolebné spojenectvo s ňou.

Le Penová sa nezamerala len na Fidesz

Le Penová sa však v nedeľu v Bruseli nezamerala len na Fidesz. Počas tlačovej konferencie priznala, že jej "pomocná ruka" sa týka aj Poľska a predstaviteľov PiS. "Podávame im naďalej ruku, aby sme vytvorili veľkú skupinu v Európskom parlamente," zdôraznila.

Podľa AFP však otvorený proruský postoj Le Penovej i Salviniho vyvoláva nedôveru PiS voči spolupráci so stranami, ktoré títo politici reprezentujú. PiS je v súčasnosti v EP členom politickej skupiny konzervatívcov a reformistov (ECR).

Le Penová však v tom nevidí problém - spresnila, že "názorové rozdiely, ktoré existujú a ktoré súvisia s dejinami", by nemali brániť možnosti vytvorenia veľkej politickej skupiny v budúcom zložení europarlamentu.

Viac o téme: EurovoľbyViktor OrbánMarine Le PenováMatteo Salvini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu