Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Eurovoľby sú za dverami: Podľa prieskumu v Taliansku vedú Salviniho populisti

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

RÍM - V posledných prieskumoch pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) vedie v Taliansku pravicovo-populistická strana Liga Severu ministra vnútra Mattea Salviniho. Informovala o tom agentúra DPA.

V Taliansku začne v noci na sobotu platiť dvojtýždňové moratórium na zverejňovanie prieskumov nálad voličov. Podľa tým posledných vedie s 31,6 percentami Salviniho Liga Severu. Populisti si však proti predchádzajúcim prieskumom mierne pohoršili (32,3 percenta), doplnila DPA. Protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S), ktoré - i keď s konfliktami - vládne spoločne s Ligou Severu, sa drží na 22,3 percentách.

Tesne za ním s 21,4 percentami nasleduje opozičná stredoľavicová Demokratická strana. Vyplýva to z priemeru prieskumov webovej stránky YouTrend a agentúry AGI. Nad štyrmi percentami, hranicou zvoliteľnosti v Talianku, sa držia ešte dve politické strany: konzervatívna strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Forza Italia (9,6 percenta) a krajne pravicová strana Bratia Talianska (Fratelli d'Italia) (5,2 percenta).

Salvini sa pokúša zjednotiť strany európskych pravicových populistov do jednej spoločnej aliancie s cieľom zvýšiť ich vplyv v Európskej únii po májových voľbách do EP. Voľby do europarlamentu sa v členských krajinách Únie konajú 23.-26. mája. Talianski voliči si svojich poslancov volia v nedeľu 26. mája.

Viac o téme: TalianskoEurópsky parlamentEurovoľbyMatteo Salviniho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu