Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Okamihy hrôzy v lietadle: Nadia chcela pomôcť rodičom, nakoniec držala v náručí umierajúce dieťa

(Zdroj: Instagram)

KUALA LUMPUR – Nadia Parenzeeová, cestujúca lietadlom AirAsia D7236, prežila podľa vlastných slov najvypätejší okamih v živote. Na rukách jej totiž zomieralo dieťa. Vzala ho do náručia, lebo si myslela, že je len hladné. O chvíľu však začala kričať, aby na palube našli lekára.

Nadia letela z Kuala Lumpuru do Perthu. Matka a bývalá zdravotná sestra si všimla, že mladí saudskí rodičia nevedia utíšiť plačúcu dcérku. Pár si už zúfal. Parenzeeová bola presvedčená, že dieťa je len hladné, lebo videla, ako letuška podáva rodičom dojčenskú fľašu. 

“Saudská dvojica sa vydala na cestu, aby v Austrálii začala nový život,” napísala na facebooku. „Na začiatku letu bolo dieťa naozaj nepokojné a nepretržite plakalo. Rodičom a zamestnancom som ponúkla pomoc, no snažili sa poradiť si sami.” Keď Nadia zavrela oči, aby si pospala, letuška Air Asia jej poklepala na plece s prosbou o pomoc. Zúfalí rodičia dali svoje dievčatko Parenzeeovej, ktorá recitovala verš z Koránu a modlila sa, aby sa dieťa upokojilo. Čoskoro nato však telíčko Farah ochablo a dieťa stratilo vedomie.

Parenzeeová začala kričať: “Potrebujeme doktora!” Ocitlo sa pri nej niekoľko zdravotníkov a poskytli dieťaťu prvú pomoc. Parenzeeová požiadala pilota, aby núdzovo pristál. Dostal možnosť voľby medzi Jakartou a Perthom, lietadlo teda zamierilo do Perthu s tým, že na letisku bude čakať lekárska pomoc. Zdravotníci v lietadle pokračovali v resuscitácii dieťaťa ďalšie dve a pol hodiny, kým nepristáli v Perthe. Odborný zdravotnícky personál si dieťa urýchlene prevzal na pristávacej ploche, ale dievčatko sa už nepodarilo zachrániť.

„Srdce mi ustrnulo a ani neviem, ako sa cítim, ale som úprimne poctená, že som ju držala v náručí a čítala jej modlitbu, keď zomrela,“ napísala Nadia na facebook. Pochválila posádku na palube lietadla za profesionalitu. Hovorca AirAsia potvrdil, že lietadlo čakali na letisku záchranári a polícia. „Bezpečnosť a pohoda našich hostí je vždy našou prioritou číslo jedna a v súlade s postupom letová posádka požiadala o lekársku pomoc pri pristátí,“ povedal. „Naše myšlienky sú s dieťatkom a jeho rodinou.“ Podľa polície smrť dieťaťa nie je podozrivá, ale pre koronera bude pripravená správa. Dôvod smrti malej Farah ukáže až pitva.

Lietadlo, ktoré sa malo vrátiť do Kuala Lumpur, sa pre vyšetrovanie okolností smrti dieťatka oneskorilo o štyri hodiny.

Viac o téme: DieťaSmrťLietadloŽalm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu