Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Venezuelská vláda organizuje vlastné demonštrácie: Reaguje na Guaidóvé odobratie imunity

Demonštranti vo Venezuele
Demonštranti vo Venezuele (Zdroj: SITA/AP/Natascha Pisarenko)

CARACAS - Venezuelská vláda zorganizuje dve protidemonštrácie k plánovaným opozičným manifestáciám zameraným na podporu samozvaného prezidenta Juana Guaidóa. S odvolaním sa na pondelňajšie oznámenie vlády o tom informovala agentúra AFP.

Dve pouličné demonštrácie na podporu vlády prezidenta Nicolása Madura sú plánované na sobotu 27. apríla a na 1. mája, sviatok práce. Sobotňajší pochod sa bude konať aj pri príležitosti oficiálneho vystúpenia Venezuely z Organizácie amerických štátov (OAS), združujúcej 35 krajín: dva roky po tom, ako o tom Maduro rozhodol. Toto zoskupenie totiž obvinil, že je súčasťou americkej kampane "zasiahnuť" vo Venezuele.

Vo Venezuele sa vo februári zhoršila politická, hospodárska a humanitárna kríza, ktorá vyplynula zo znovuzvolenia prezidenta Madura. Proti nemu protestovala opozícia i verejnosť. Nové demonštrácie prišli krátko po tom, ako provládne Ústavodarné zhromaždenie zbavilo Guaidóa poslaneckej imunity, čo otvorilo možnosť jeho zatknutia.

Pred takýmto krokom Madura varovali Spojené štáty i susedná Kolumbia, ktoré patria k hlavným podporovateľom Guaidóa. Predsedu venezuelského parlamentu s prevahou opozície uznalo za dočasného prezidenta Venezuely viac než 50 krajín.

Viac o téme: DemonštrácieVenezuelaCaracasJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu